Store regissørnavn til Festspillene i Bergen

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Store Regissørnavn Til Festspillene I Bergen
03. oktober 2014

Festspillene i Bergen byr på internasjonale storproduksjoner signert Sasha Waltz og Christoph Marthaler.

Festspillene 2015 går fra 27. mai til 10. juni og avsluttes med den vakre danseoperaen Orfeo. Dette er en hyllest til myten, musikken og dansens muligheter. Bak står Sasha Waltz & Guests og Freiburger BarockConsort. På Den Nationale Scene vises den internasjonale suksessen King Size, med bergenseren Tora Augestad i en av hovedrollene. Hele festspillprogrammet lanseres i slutten av februar, men allerede nå er det sluppet noen nyheter fra 2015.

Forestillingen Orfeo er et resultat av et stort internasjonalt samarbeid mellom festivaler og operahus i Europa, deriblant Festspillene i Bergen. Sasha Waltz er en av vår tids mest kjente koreografer og har gjort seg bemerket med sine storslåtte, sjangeroverskridende forestillinger. Nå har hun iscenesatt Claudio Monteverdis versjon av den klassiske kjærlighetshistorien om Orfeo og Evrydike.

Sasha Waltz har adresse i Berlin, men har hele verden som arbeidsplass.  Hun er spesielt kjent for å utforske og utvide danseverdenen, og har skapt unike forestillinger som hun gjerne kaller «koreograferte konserter» eller «koreograferte operaer». Her smelter sangen og musikken sammen med dansernes uttrykk. Korister, solister, musikere og dansere er alle håndplukket ut fra deres evne til å uttrykke seg på tvers av sjangerskiller.

Hva har Carola, Brahms, The Jackson Five, Schumann, Kinks og Purcell til felles? Like mye som mann og kvinne, drøm og virkelighet?  Forestillingen King Size, som har vært spilt på en rekke store scener i Europa det siste året, byr på kjærlighetsforviklinger og glimt fra den mangfoldige musikkhistorien. Forestillingen kretser om en altfor stor seng på et hotellrom.Regissøren Christoph Marthaler har vært en av de mest markante skikkelsene i europeisk musikkteater de siste 30 årene. Hans surrealistiske og melankolske forestillinger viser mennesker som prøver å kommunisere, men stort sett mislykkes.  I kjent Marthaler-stil preges King Size av absurd humor, lek og musikkens formspråk.

Tora Augestad har hatt flere roller i Marthalers forestillinger. Hun arbeider nå i hele Europa med alt fra barokk til kabaret, moderne musikk og jazz. Hun har gjestet Festspillene flere ganger med ulike prosjekter, men dette er første gang hun kommer til Norge med en Marthaler-produksjon.

Under Festspillene 2015 blir det også urpremiere på kammeroperaen Adam & Eve - a Divine Comedy, som er bestilt av Tora Augestad. Hun gjør selv rollen som Vergilia, en kvinnelig utgave av Vergil i Dantes Den guddommelige komedie. 

Augestad kaller det en feministisk opera, og utgangpunktet er hvordan bokstavtro religiøsitet truer likeverd og kvinners muligheter for fullverdige liv. Komponist Cecilie Ore har arbeidet med dette verket i flere år. Librettoen er tekstutdrag fra Bibelen, Koranen og andre religiøse tekster, satt sammen med menneskerettighetserklæringer og Den guddommelige komedie.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?