Større bredde på Festspillene i Bergen

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Større Bredde På Festspillene I Bergen
17. februar 2015

Med sitt tredje festivalprogram fortsetter festspilldirektøren i Bergen å utvide, utforske og utfordre festspillsjangeren.

– Festspillprogrammet rommer store navn innen klassisk musikk, nye teaterforestillinger med brodd, og ikke minst fornøyelige opplevelser for store og små. Kjernepublikum finner fortsatt «sitt festspill», samtidig som vi ønsker å nå ut til enda flere. Det brede blir bredere og det smale smalere, sier festspilldirektør Anders Beyer, som med dette presenterer sitt tredje festivalprogram.

Blant de over 150 ulike konsertene og forestillingene er det 11 urpremierer og 13 urfremføringer av musikkverk. Det blir også en rekke skandinaviapremierer, norgespremierer og kjente artister.

– I år er det mye både innen musikk og teater som gjenspeiler vårt mål om å ivareta og utfordre klassikerne, forteller Beyer, og viser blant annet til den nye teaterforestillingen Kafka feat. Röyksopp, en dristig sør-afrikansk versjon av Strindbergs Frøken Julie, Sæverud-verk tolket av Ugress og klassiske konserter spilt på rockebar. Han lanserer også konseptet «silent concert»: Like etter at 250-årsjubilanten Bergen Filharmoniske Orkester spiller Griegs a-mollkonsert og et nytt musikkverk i Grieghallen, blir musikken overført til hodetelefoner og iscenesatt med lys, dansere og video på Lille Lungegårdsvann. Det er det tyske Phase7 som står bak showet som har fått navnet Midnight Reflection. 

Festspillene avslutter med den internasjonale samproduksjonen Orfeo av den kjente koreografen Sasha Waltz. Hun kaller forestillingen en koreografert opera, og i det store ensemblet inngår også Freiburger BarockConsort. Innen programmet for klassisk musikk finner man ellers Les Arts Florissants, Anne Sofie von Otter og et knippe av Europas mest kjente kontratenorer i en versjon av renessanseoperaen Catone in Utica. Leif Ove Andsnes har hele fire konserter med unge norske stryketalenter. Fra Paraguay kommer Cateura – orkesteret for resirkulerte instrumenter og har familiekonsert sammen med norske musikkelever.

Konsertprogrammet ellers presenterer blant annet Ute Lemper, Jan Eggum, Omar Sosa Quarteto AfroCubano og Helmut Lachenmann.

Utforskende scenekunst

Urpremierene er sentrale i festspillprogrammet, og bak står blant annet regissørene Goksøyr & Martens med oppsetningen Fri i Nygårdsparken, Juni Dahr med EROS – en forestilling om sensualitet skreddersydd for Bergen Kjøtt, samt Tore Vagn Lid med et omfattende scenisk album på Cornerteateret. Det blir også premiere på den aller første produksjonen til Folkets festspillscene. På Den Nationale Scene kommer internasjonale teatersuksesser som King Size av Christoph Marthaler, Hotel Paradiso av tyske Familie Flöz, og Mies Julie av Yäel Farber.

Flere av forestillingene tar opp aktuelle tema og det blir arrangert en rekke samtaler under festivalen i forbindelse med disse. Det gjelder blant annet den religionskritiske operaen Adam and Eve – a Divine Comedy av Cecilie Ore. Rimini Protokoll iscenesetter samtaler om Europa i private hjem.

Festspillene samarbeider med over 40 lokale aktører og har også styrket sin satsing i regionene. I år blir det festspillkonserter både på Os, Askøy, Bømlo og i Austevoll. Mange av samarbeidsarrangementene skjer utendørs. Gratiskonserter og familieaktiviteter arrangeres både i byrommet og i mer landlige omgivelser.

– Festspillprogrammet er mangfoldig og skal være til både ettertanke og begeistring, sier Anders Beyer.

Flere videoer om festspillprogrammet:

  • Orfeo

  • Ute Lemper

  • Familie Flöz

  • King Size

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?