Tett på verdensstjerner under Festspillene

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Tett På Verdensstjerner Under Festspillene
01. desember 2016

Det klassiske konsertprogrammet for Festspillene i Bergen 2017 er fylt til randen av internasjonale og norske stjerner, ensembler og talenter.

– Klassisk musikk er fortsatt hjørnesteinen i det mangfoldige festspillprogrammet. Jeg er stolt over å kunne presentere over 40 konserter med så mange fantastiske navn, sier festspilldirektør Anders Beyer, som la frem det klassiske konsertprogrammet 1. desember.

Festspillene i Bergen arrangeres neste år fra 24. mai til 7. juni. Den kinesiske superpianisten Lang Lang, den tyske kontratenoren Andreas Scholl og det belgiske barokkorkesteret B’Rock under ledelse av dirigent René Jacobs er noen av navnene som er verdt å merke seg.

Finske Kaija Saariaho er festspillkomponist og Artist in Residence under neste års festspill. Finsk musikk er en rik og viktig del av vår nordiske kulturarv, og neste års feiring av Finlands 100-årsjubileum gir Festspillene en gyllen anledning til å løfte frem Saariahos kunstnerskap.  Musikken hennes vil presenteres både i kammer-, opera- og orkesterformat på ulike arenaer, og inkluderer en urfremføring. Hun spilles også under Avslutningskonserten, holder mesterklasser og deltar i debatter.

– Festspillene er en hjørnestein i nordisk musikkliv, som feirer kunstens fortid, samtid og fremtid. Det er inspirerende for meg å bli løftet frem som festspillkomponist og Artist in Residence, sier Saariaho.

Tradisjon og fornyelse går hånd i hånd i de mange konsertene i Troldsalen og KODEs komponisthjem Griegs villa, Lysøen og Siljustøl. Den nederlandske fiolinisten Janine Jansen spiller i Troldsalen sammen med musikere fra mentorprogrammet Crescendo, og gjør i tillegg en konsert i Håkonshallen. Anne Sofie von Otter, Kathryn Stott og Isabelle van Keulen er andre store, internasjonale navn.

– Stjerner som disse i en intim og historisk setting blir garantert en helt spesiell opplevelse, sier Beyer.

Cellist Alisa Weilerstein og pianist Jonathan Biss, begge fra USA, er nye mentorer i Crescendo-programmet. De spiller flere konserter i forskjellige konstellasjoner, både med hverandre og med de unge solistene Guro Kleven Hagen, Eivind Holtsmark Ringstad og Kian Soltani.

Det Norske Kammerorkester feirer 40 år i 2017 og inviterer i den anledning til en helaften i Logen Teater under Festspillene, med tre konserter som viser orkesterets musikalske spennvidde: fra hardcore barokk til samtid, fra storladen romantikk til det dønn seriøse og den rene galskap.

Som et ledd i markeringen av Norsk Komponistforenings 100-årsjubileum neste år, fremføres mye norsk repertoar under Festspillene, med urfremføringer og bestillingsverk av komponister som Olav Anton Thommessen, Eivind Buene og Rolf Wallin.

Det øvrige programmet for Festspillene i Bergen 2017 lanseres 15. februar 2017.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?