Til salgs: Villa med flott beliggenhet og uforløste drømmer

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Til Salgs: Villa Med Flott Beliggenhet Og Uforløste Drømmer
Av: 
Av: Martin Totland
31. mai 2018

Hva gjør vi fordi vi vil, og hva gjør vi fordi vi tror at vi må? Det er det sentrale spørsmålet i forestillingen Episode, som finner sted på en visning.

Den svenske dramatikeren Lars Norén har skrevet et stykke om en situasjon mange vil kjenne seg igjen i: Boligsalg.

I løpet av en visning møtes tre par som befinner seg på forskjellige skjæringspunkt i livet – eierne som selger i et forsøk på å bevege seg videre, det middelaldrende paret som håper huset kan være et felles prosjekt som gir dem gnisten tilbake, og det unge paret på jakt etter sin første felles bolig.

Elisabeth Wernesjö (34) er av de seks skuespillerne i forestillingen og spiller karakteren B, kvinnen i det yngste paret.

– B er gravid i 11. uke og nesten besatt, med ekstremt høye forventninger til at alt skal være helt riktig i hennes første hus, forteller skuespilleren.

Det hjelper ikke at en visning kan være en livsavgjørende situasjon.– Flytter man inn med rett person? Har man råd? Er det det rette huset? Er det rett å bevege seg videre? Det er ofte en situasjon hvor man forsøker å skjule redslene sine, kanskje man projiserer egne frustrasjoner på partneren. Livet kan ta en stor vending, og mye kan bli blottlagt om hvem og hvordan man egentlig er, utdyper Wernesjö.

Selv om det kan høres dunkelt ut, forteller skuespilleren at Episode byr på mye humor.– Det morsomme kommer av det gjenkjennelige, og fins ofte i kontrasten mellom det mørke, og det uventede, lyse i livet. Regissør Sofia Jupither håndterer materialet med lett hånd, sier hun.

Norén, som ofte nevnes i samme åndedrag som Jon Fosse, Ingmar Bergmann og August Strindberg, har skrevet mange dramatiske stykker om vanskelige familierelasjoner og mennesker som befinner seg langt nede i samfunnets hierarki.

Sofia Jupither har satt opp en rekke Norén-forestillinger, og Episode er produsert av hennes eget kompani, Jupither Josephsson Theatre Company.

Urpremieren i midten av april på Malmö Stadsteater ble møtt med strålende kritikker. «En uppsättning i mästerklass», «stor scenisk njutning» og «skär rett igenom våra liv» var noen av tilbakemeldingene i den svenske pressen.

Episode er første Norén-stykket Wernesjö spiller i. Det er også første gangen hun samarbeider med Jupither, og hun har bare lovord å si om begge to.

– Sofia er fantastisk. Hun er så empatisk og musikalsk. Hun ser virkelig karakterene, og kan dem utenat. Hun er umiddelbart på min topp tre-liste over regissører jeg har jobbet med.

Hun hyller også Noréns manus.– Replikkene hans er som smør i munnen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?