Toppnavn til Troldhaugen

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Toppnavn Til Troldhaugen
19. oktober 2016

Festspillene byr i 2017 på til sammen 25 klassiske konserter i Troldsalen og KODEs komponisthjem, med repertoar av blant andre Edvard Grieg, Ole Bull og festspillkomponist Kaija Saariaho. Sparebankstiftelsen DNB – Dextra Musica finansierer en stor del av satsningen.

Tradisjon og fornyelse går hånd i hånd i Festspillenes konsertserie i Troldsalen og komponisthjemmene Griegs villa, Lysøen og Siljustøl neste år. De til sammen 25 konsertene har vært planlagt over lengre tid og toppes med den nederlandske stjernefiolinisten Janine Jansen, som skal spille i Troldsalen sammen med musikere fra mentorprogrammet Crescendo og musikere med instrumenter på utlån fra Dextra Musica og Sveaas-fondet (ASAF)Anne Sofie von OtterKathryn Stott og Isabelle van Keulen er andre store internasjonale navn som kommer til Bergen neste år.

– Konsertene i Troldsalen og i komponisthjemmene under Festspillene er en lang og rik tradisjon som vi skal ivareta ved å fornye den. I Troldsalen kan man se harpiksen gli av buen – kammermusikk er skrevet for små spillesteder. Å oppleve utøvende stjerner som disse i en intim og historisk setting tror jeg blir en helt spesiell opplevelse, sier festspilldirektør Anders Beyer.

Han retter samtidig en varm takk til Peter Herresthal, fiolinist og professor ved Norges Musikkhøgskole, for inspirerende samarbeid om tilretteleggelsen av konsertene.

Sparebankstiftelsen DNB – Dextra Musica støtter konsertene i Troldsalen og komponisthjemmene i 2017, 2018 og 2019 med betydelige summer. Dette kommer i tillegg til støtten fra Anders Sveaas’ Almennyttige Fond (ASAF) for perioden 2015–2019, til konserter i KODEs komponisthjem under Festspillene.

– Vi har som ambisjon at flest mulig skal både få utøve og høre på klassisk musikk på høyt nivå. Vi er opptatt av talentutvikling, og dette gir mange av de store talentene mulighet til å spille på våre viktigste arenaer for klassisk musikk, sier Anders Bjørnsen, avdelingsdirektør for Sparebankstiftelsen DNB – Dextra Musicas kunst- og instrumentsamling.

Som et ledd i markeringen av Komponistforeningens 100-årsjubileum neste år, fremføres mye norsk repertoar under Festspillene, i tillegg til internasjonalt standardrepertoar.

– Med drahjelpen fra Sparebankstiftelsen DNB har Festspillene har fått til et svært godt program på komponisthjemmene, med flere konserter enn på mange år, og på høyt internasjonalt nivå. Ikke minst er det snakk om en serie flotte konserter i Troldsalen, som etter oppgraderingene de siste årene er en av verdens flotteste kammermusikksaler, sier Sigurd Sandmo, direktør for KODEs komponisthjem.

Janine Jansen & CrescendoSpiller bl.a. verker av Mendelssohn og Sjostakovitsj i oktett med Crescendo-, Dextra- og Sveaas-musikere.

Tomter, Kam & HadlandLars Anders Tomter (bratsj), Sharon Kam (fra Israel, klarinett) og Christian Ihle Hadland (piano) spiller stykker av komponistene Grieg, Brahms og Mozart.

Anne Sofie von Otter & Brooklyn Rider Den svenske mezzosopranen Anne Sofie von Otter vil sammen med den New York-baserte strykekvartetten Brooklyn Rider fremføre stykker fra prosjektet So Many Things. Musikken er av klassiske komponister, så vel som popartister som Elvis Costello, Björk og Rufus Wainwright.

Flere musikere og ensembler vil spille verker av den finske komponisten Kaija Saariaho, som er festspillkomponist og Artist in Residence under Festspillene i 2017. Saariaho vil selv være til stede under flere av konsertene: Vertavo Strykekvartett spiller Nymphéa, mens 1B1 Ensemble og Nordlyd Kvartett spiller forskjellige versjoner av Terra Memoria. Britiske Kathryn Stott spiller Ballade for solo piano.

I Ole Bulls historiske kunstnerhjem på Lysøen vil nederlandske Isabelle van Keulen og Kathryn Stott spille franske verk for fiolin og piano, så vel som verk av Ole Bull. Fiolinist Camilla Kjøll har med seg pianist Gunilla Süssmann, som også spiller verk av Ole Bull.

Billettene til konsertene i Troldsalen og komponisthjemmene legges ut for salg 01. desember, samme dag som resten av det klassiske konsertprogrammet for Festspillene 2017 lanseres.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?