Tora anbefaler Marthaler

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Tora Anbefaler Marthaler
28. april 2011

— Christoph Marthaler sitt teaterspråk er unikt og hans musikkteaterunivers har vært banebrytende og stilskapende. I Europa kan man ikke lage musikkteater uten å forholde seg til ham, mener den bergenske sangeren og skuespilleren Tora Augestad.

Marthalers teateforestilling  ±0, som er beskrevet som en musikalsk klimaendring, hadde premiere på Nuuk og vises på Festpillene 4.-7. juni.

Tora ble spurt av Christoph Marthaler om å være med i denne nye teaterproduksjonen  men måtte takk nei fordi hun er så opptatt. Akkurat nå spiller hun i sin andre Marthaler-produksjon «Meine faire Dame» i Basel, og til høsten og neste år skal hun gjøre nye oppsetninger med ham på operahusene i Zurich og Basel. Varm og vittig— Det er vanvittig stas! Marthaler er fantastisk å jobbe med og forestillingene hans er ofte vittige, underfundige, sprø og utrolig underholdende. Hans skildring av mennesker er preget av en varme og åpenbar kjærlighet, sier Tora og legger til at Marthaler har fortalt henne hvor mye han gleder seg til å komme til Bergen.

Sammen med scenograf Anna Viebrock, sitt eget lag av skuespillere og kunstnere fra Grønland har han utviklet et helt nytt stykke som tar pulsen på verdens største øy.

— Jeg tror det blir utrolig flott. Har snakket med teamet der oppe og sett den kule scenografien. Dersom man aldri har sett en Marthaler-forestilling har man noe helt nytt i vente!Giganter i teaterverdenAnna Viebrock er kjent som en av de viktigste scenografene i Europa. Hun hadde nylig en stor separatutstilling på Arkitekturmuseet i Basel med hennes verk. Selv om både hun og Marthaler er store navn i Europa, er det relativt få som har hørt om han i Norge.

— Marthaler er ikke så kjent i Norge fordi han aldri har blitt spilt der. Flere teatre har prøvd å gi ham oppdrag, men han har alltid takket nei fordi han ønsker å jobbe med sitt apparat. Han er kjent for å ha jobbet med mange av de samme skuespillerne over lang, lang tid, selv om det kommer nye mennesker til hele tiden, sier Tora som nå selv er blitt en av Marthalers favoritter. Selv om hun ikke kunne være med i ±0, hører vi henne likevel under Festspillene. På den iscenesatte konserten Fire måter å dø på i serien Ørets teater.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?