Unsuk Chin

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Unsuk Chin

Festspillkomponist & Artist in Residence

31. januar 2019

Den koreanske komponisten Unsuk Chin (f. 1961) studerte piano og komposisjon i Seoul hos Sukhi Kang, og fra 1985 i Hamburg hos den ungarsk-tyske komponisten György Ligeti. Chin fikk sitt gjennombrudd i 1994 med verket Akrostichon-Wortspiel for sopran og ensemble som eksperimenterer med språk og musikk. Dette verket fremføres av Arktisk Filharmonis sinfonietta under årets festspill. 

Siden 1988 har Unsuk Chin bodd i Berlin og arbeidet som frilanskomponist. Hennes musikk fremføres av ledende orkestre over hele verden, blant andre Berlinerfilharmonikerne, London Filharmoniske Orkester og Los Angeles Filharmoniske Orkester. 

Unsuk Chin har mottatt prestisjetunge priser og vært presentert på store, internasjonale festivaler i den klassiske musikkverden. 

«Musikken min er en refleksjon av mine drømmer. Jeg forsøker å omsette synet av det strålende lyset og de ufattelig storslagne fargene som jeg ser i alle mine drømmer til musikk. Det er et spill av lys og farger som flyter gjennom rommet og former en flyktig lydskulptur på samme tid. Skjønnheten er svært abstrakt og utilnærmelig, men det er disse kvalitetene som gjør at den tiltaler følelsene og kan formidle fryd og varme,» sier kunstneren selv. 

Festspillene presenterer Unsuk Chin i fire konserter, fra soloverker via kammermusikk til det store orkesterformatet. I alle kategorier er det snakk om virtuos musikk som er full av drama, med konflikt og forsoning og elegante skyggevirkninger i delikate lydbilder. Chin er en klangens mester og hennes partiturer krever utøvere som er sanne virtuoser på sitt instrument. Ikke sjelden er det i tillegg innlagt teatrale virkemidler for utøveren, for å understreke det dramatiske elementet. Her skal musikeren mestre å imitere, skape illusjoner, være lekende, parodiere og overraske.

Unsuk Chin kommer til Festspillene for å delta i panelsamtaler og på konserter der musikken hennes fremføres. Kunstneren får det siste ordet:

– Festspillene er en festival med ekstraordinær historie og skyhøye ambisjoner for sine kunstprosjekter. Jeg ser frem til samarbeidet med stor begeistring!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?