Urpremiere for Olav den hellige

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Urpremiere For Olav Den Hellige
Av: 
Av: Silje Vestvik
04. mai 2016

I årets Mostraspel har historien om det unge kongsemnet Olav Haraldsson fått helt ny drakt.

Det nye stykket er skrevet av Svein Tindberg og heter I slik ei natt. Handlingen er lagt både til Moster og en rekke av de andre stedene Olav Haraldsson besøkte som viking.

– Det blir ofte lagt vekt på Olav Haraldssons rolle som en taktisk politiker. Dette stykket tar mer tak i legendene og de religiøse sidene hans. Det blir nesten et slags mysteriespill, men poesien balanseres med humor, sier regissør Ivar Tindberg.

Han er også opptatt av de dyptgripende samfunnsendringene som Olav forårsaket.

– Lovene Olav Haraldsson lanserte på Moster er blitt kjent som Kristenretten, og markerer overgangen til en ny tid. De startet en rekke prosesser, blant annet avskaffelsen av slaveriet og forbudet mot å sette barn ut i skogen for å dø. Menneskeverdet ble opphøyet til noe hellig, og våre moderne lover bygger i stor grad på Kristenretten. Vi ser en bevegelse fra hevntanker, hat og vold til kjærlighet og respekt for andre mennesker. Dette er ikke en kamp som er vunnet en gang for alle, men noe vi må kjempe med hele tiden, sier han.

Kjetil Bjerkestrand har skrevet ny musikk til stykket, Tore Hund spilles av Svein Tindberg og hovedrollen som Olav Haraldsson spilles av Rolf Kristian Larsen, kjent blant annet fra Mannen som elsket Yngve. Ensemblet består av hele 150 medvirkende, med både profesjonelle og lokale skuespillere fra Bømlo Teater på scenen.

– Mostraspelet representerer en stolt tradisjon, og det fungerer flott med amatører og profesjonelle side om side. Nivået er høyt, og lokalmiljøet fullt av engasjement og spisskompetanse, sier Tindberg.

Han oppfordrer så mange som mulig til å ta turen til Bømlo.

– Moster Amfi er et vidunderlig sted, og det er en opplevelse å komme til Bømlo med båten fra Bergen!

Mostraspelet er ikke den eneste festspillsatellitten i år. Det er arrangementer i festspillregi i Fjell, på Os, Stord og Austevoll, og musikalen Séance spilles i konsertversjon både i Rosendal og Stavanger. Og har du kjente i Nord-Norge, kan du kanskje tipse dem om at Barberen i Sevilla settes opp i Tromsø og Bodø, etter premieren i Bergen under Festspillene.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?