Urpremiere på Fosse på Festspillene i Bergen

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Urpremiere På Fosse På Festspillene I Bergen
02. desember 2013

Under Festspillene i Bergen 2014 blir det urpremiere på HAV – det siste stykket til Jon Fosse.

Bak produksjonen står Festspillene i Bergen, Hordaland TeaterDet Norske Teatret og Bondeungdomslaget i Oslo, som er hovedprodusent. På scenen står noen av de beste skuespillerne i landet. Navn på de medvirkende blir offentliggjort under lanseringen av festspillprogrammet i februar.

– Eg er veldig glad for at stykket får sin urpremiere i samarbeid mellom tre nynorskinstitusjonar og Festspillene i Bergen. Og særleg glad er eg for at Kai Johnsen, som har sett opp så mange av stykka mine, etter fleire års avbrekk, no igjen set opp noko eg har skrive, sier Jon Fosse.

HAV har premiere 22. mai i storsalen i Gimle – kulturhuset til Bergen Ungdomslag Ervingen, og spilles også i Oslo fra høsten av.

I dette stykket vender Fosse tilbake til noen av de ideene som har dannet viktige orienteringspunkt i hans forfatterskap. Stykket utspiller seg kanskje på en båt på et hav. Her møtes ulike mennesker som delvis er ukjente for hverandre, og delvis står hverandre svært nær. I en overgangsfase mellom liv og død opplever de livssituasjoner om igjen, situasjoner som førte til tap og til gevinst. Menneskene ser seg selv utenfra og innenfra. Det er et symbolladet univers, men samtidig preget av Fosses lekende og forsonlige «små mennesker» som får et stort lys over sine liv.

Jon Fosse fra Strandebarm blir regnet som en av vår tids viktigeste norske forfattere. Tekstene hans er oversatt til over 40 språk, og stykkene hans satt opp mer enn 1000 ganger over hele verden. Han debuterte som dramatiker med stykket Og aldri skal vi skiljast i 1994 på initiativ fra Den Nationale Scene i Bergen. Senere har Festspillene i Bergen presentert en rekke urpremierer av forfatteren.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?