Vakker og våt åpning

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Vakker Og Våt Åpning
25. mai 2011

Rundt 4200 publikummere trosset værgudene og bidro til å gjøre åpningen av Festspillene 2011 til en flott opplevelse i Bergens storstue.

De 59. Festspillene ble åpnet av kulturminister Anniken Huitfeldt i nærvær av Kongeparet. Hun viste til rådet som Ole Bull en gang skal ha gitt Edvard Grieg, nemlig at han måtte skape sin egen stil. Særpreg var nettopp noe som kjennetegnet Festspillene i Bergen, mente kulturministeren.

– Edvard Grieg var opptatt av den nye musikken. Han var opptatt av hva som rørte seg blant ungdom. Som Grieg har Festspillene i Bergen også funnet sin egen stil. Festspillene sidestiller moderne kunstuttrykk med de tradisjonelle. Og det skjer i den store komponistens ånd, sa kulturministeren.

Fullt orkester og folketonerVæret var stort sett veldig vått, og mange trakk de utleverte regnkåpene over finstasen. Likevel var stemningen god blant de fremmøtte på Torgallmenningen. På den store scenen kunne publikum oppleve både Bergen Filharmoniske Orkester, norske folketoner med Unni Løvlid og arabisk festmusikk med Kamel el Harrachi. Den fransk-algeriske sangeren stemte også i Ja, vi elsker sammen med Bergen Domkor. Truls Mørk, som skulle vært solist med orkesteret, ble forhindret i siste liten fra å opptre. BFOs egen cellist Sebastian Dörfler steppet derfor inn på svært kort varsel og fikk en god mottakelse fra publikum. Elektronisk versjon av Anitra dans strømmet ut av en nylaget Griegmaskin.

“Unyttig og derfor verdifullt”Kunsthistoriker Gunnar Danbolt holdt årets festspilltale og understreket forholdet mellom tradisjon og fornyelse som han mente gikk hånd i hånd gjennom Festspillene. Han la også vekt på at kunst og kultur ikke skal ha noe bestemt formål, på samme måte som lek ikke har det.

– Festspillene er helt unyttig og det er nettopp det som gjør det så verdifullt, sa han. De neste ukene presenterer Festspillene over 150 ulike konserter, danse- og teaterforestillinger i mange sjangre og byen får besøk fra blant annet Island, Algerie, Romania og Cuba. Fra Venezuela kommer Caracas ungdomsorkester med over 200 musikere og skal spille sammen med like mange norske barn.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?