Vaular ledet festspillåpningen

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Vaular Ledet Festspillåpningen
23. mai 2018

Med Lars Vaular som ordstyrer ble de 66. Festspillene i Bergen åpnet på Torgallmenningen onsdag 23. mai med over 5000 publikummere og H.M. Dronning Sonja til stede.

– Velkommen skal du være, du som har gjort ditt for å holde tritt, jevnt og trutt i gjennom vinteren. Ventetiden er over, no livnar det i lundar og vi kan endelig bade og vaske av oss svevestøvet som har lagt seg i alle kroppens kriker og kroker.

Slik startet rapartist Lars Vaular Festspillenes åpningsseremoni i Bergens storstue, for anledningen badet i strålende solskinn. Åpningsseremonien er starten på 15 dager med rundt 400 arrangement på 70 ulike scener i og rundt Bergen. Nærmere 1800 artister og kunstnerisk medvirkende er i sving.

Vaular, som også er blitt kalt en av Norges fremste poeter, var en både lun og bitende gjennomgangsfigur på arrangementet, og tok blant annet opp grensen mellom hærverk og kunst, sjikane og interesse og særbergenske selvmotsigelser.

– Det snakkes om nyrasisme, feminisme, mannssjåvinisme, men størst av alt er postmodernismen. Og høyt i toppen den blanke hjernen, sa bergensrapperen, som også presenterte sin nye låt Mirakel.

Musikalsk leder og kurator for arrangementet var saksofonist Kjetil Traavik Møster, som i tillegg selv sto på scenen. Blant smakebitene fra årets program var det sprudlende verket A Day in a Sparrow's Life, fremført av saksofonist og komponist Marius Neset og fløytist Ingrid Neset m.fl., harde utdrag fra multimedieprosjektet Landscape of Hate, Eivør med en fengslende versjon av låten Trøllabundin og utdrag fra Nordvegen av Einar Selvik og Ivar Bjørnson.

I sommervarmen ble innslaget fra Arctic Icemusic, med Terje Isungset på isinstrumenter og musikalske uttrykk fra strupesang til joik, ekstra godt tatt imot av publikummet. Bakteppet var skapt av videokunstner Anastasia Isachsen, og også den tradisjonsrike fremføringen av Nystemten ble jazzet opp ved hjelp av Møsters husband og elever fra Bergen kulturskole.

Det overordnede temaet for årets festspill er tro og tvil, noe også Bergens ordfører Marte Mjøs Persen tok opp i sin tale.

– Festspillene gir næring til tanken og stimulerer oss til å tenke nye tanker, tanker som vi kanskje ikke har tenkt før, som oppmuntrer oss til å tvile, og til å tro, sa ordføreren i en personlig tale som tok utgangspunkt i menneskets forestillingsevne.

– Hvor går grensen mellom sant og usant? Mellom mening og meningsløshet, og mellom mennesket, naturen og Gud? Kanskje vil de neste par ukene gi svar på noen av spørsmålene vi stiller. Kanskje vil det bli nye spørsmål. Jeg vet ikke hva jeg skal tro. Og med det åpner vi Festspillene 2018, avsluttet ordføreren.

Anders Beyer, som har vært festspilldirektør siden høsten 2012, leder nå sine sjette festspill i Bergen. På programmet står åtte urpremierer, og en rekke skandinavia- og norgespremierer i tillegg til flere nye musikkverk. – Det kommer til å eksplodere av nyskapning, energi, skaperglede og fest. Kunsten er en mektig rettesnor til både etablerte og nonsjalante holdninger, fordi den peker på viktigheten av å legitimere tvilen, flertydigheten og kompleksiteten, sier Anders Beyer.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?