Verdensnavn til Festspillene i Bergen

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Verdensnavn Til Festspillene I Bergen
01. desember 2015

Jordi Savall og andre klassiske superstjerner som Philip Glass, Sir András Schiff, Mahan Esfahani og Janine Jansen gjester Festspillene i Bergen neste år.

– Klassisk musikk er en hjørnestein i det mangfoldige festspillprogrammet, og jeg er veldig stolt over å ha så mange store personligheter i byen under Festspillene 2016, sier festspilldirektør Anders Beyer, når han nå presenterer det klassiske musikkprogrammet for neste år.

Over tretti ulike klassiske konserter er klare. Her er store internasjonale og norske stjerner, samt en perlerad av norske unge talenter.

Festspillene i Bergen arrangeres neste år fra 25. mai til 08. juni. Fra før er det kjent at den legendariske komponisten Philip Glass åpner med Powaqaatsi i samspill med eget ensemble og Bergen Filharmoniske Orkester (BFO). Byens orkester spiller også avslutningskonserten med solistene Håkan Hardenberger og Benjamin Grosvenor. Videokunstneren Netia Jones er invitert til å iscenesette Schönbergs Verklärte Nacht og Erwartung– et samarbeid med Bergen Nasjonale Opera og BFO. Hele festspillprogrammet, med over 350 arrangement innen alle kunstsjangre, rulles ut i katalog og på nett 17. februar.

Under Festspillene 2016 kan man bl.a. få oppleve en av de største personligheter innen renessansemusikk tett på i Logen teater. Jordi Savall fra Katalonia er musiker, komponist, dirigent og musikkarkeolog. Hans kjærlighet til tidligmusikkinstrumentet viola da gamba har utfoldet seg i over 50 år, og han har samtidig vært opptatt av samhandlingen mellom ulike kulturer og religioner – gjennom musikk og poesi.

Janine Jansen fra Nederland er en av verdens mest kjente fiolinister. Hun har tidligere spilt med Leif Ove Andsnes, og det var med glede hun fortsatte samarbeidet gjennom mentorprogrammet Crescendo. De to skal under Festspillene veilede og spille sammen med de unge toppsolistene Eivind Holtsmark Ringstad (bratsj), Guro Kleven Hagen (fiolin) og Kian Soltani (cello). Crescendo er et samarbeid mellom Festspillene, Barratt Due musikkinstitutt og Oslo-filharmonien og inkluderer også et program for unge kammergrupper. Blant disse er Opus 13 strykekvartett, med bl.a. Sonoko Shimano Miriam Welde, og de skal holde flere konserter i festspillperioden.   

Alle de fire finalistene i Norges største konkurranse for klassisk musikk, Statoils talentstipend kommer til Festspillene. Foruten Opus13, er både Joachim Carr, Lise Davidsen og Sandra Lied Haga på programmet.

Kjente festspillprofiler som Truls Mørk og Christian Ihle Hadland spiller også side om side med danske Andreas Brantelid og en rekke andre nordiske toppnavn.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?