Tine Thing Helseth. Foto: Thor Brødreskift

Festspillene åpnet for 100 – ønsker 200 velkommen fra torsdag

  • Hjem
  • Festival
  • 2021
  • Artikler
  • Festspillene Åpnet For 100 – Ønsker 200 Velkommen Fra Torsdag
26. mai 2021

Med trompetist Tine Thing Helseth i spissen ble de 69. Festspillene i Bergen åpnet foran hundre publikummere, statsminister og kulturminister i Grieghallen i dag. Fra midnatt blir det tillatt med 200 mennesker i salen.

Vanligvis samler åpningsseremonien tusenvis av feststemte mennesker på et utendørsarrangement. I år var til sammen hundre inviterte gjester og publikummere samlet i Grieghallen, og andre kunne følge arrangementet på nett onsdag ettermiddag.

Få timer etter åpningsseremonien, ble det klart at Bergen kommune fra midnatt torsdag 27. mai åpner for maks 200 personer på arrangementer innendørs. Det betyr at enkelte festspillarenaer nå kan ta imot dobbelt så mange publikummere.

– Tenk å få så gode nyheter på åpningsdagen! Da ble det dobbel jubel i festspillstaben, sa festspilldirektør Anders Beyer etter at nyheten ble kjent.

«Hva er et samfunn uten kunst?»

Trompetist Tine Thing Helseth var konferansier under åpningsseremonien, som foregikk i den nydekorerte Grieghallen. Hun loset publikum gjennom en time med smakebiter fra årets festspillprogram og taler fra statsminister Erna Solberg, kulturminister Abid Raja og ordfører Marte Mjøs Persen, og var selv solist på flere verk.

– Hva er et samfunn uten musikk? Uten kunst? Er det noe vi har kjent på dette siste året, er det hvor avhengige vi er av disse opplevelsene, av drømmene, flukten fra hverdagen, av inspirasjonen, av energien, men også det sårbare, det ærlige. Det er jo alt dette vi finner i kunsten. Vi trenger hverandre! sa Thing Helseth.

Et fellesskap som strekker seg forbi smitteverntiltak

Åpningsseremonien markerer starten på 15 festspilldager med konserter, forestillinger og andre arrangementer. Rundt 30 av disse vil også bli filmet og gjort tilgjengelig digitalt, og cirka 10 vil bli publisert i podcastformat.

På scenen sto blant annet Bergen Filharmoniske Orkester, fiolinist Mari Samuelsen, pianist Christian Ihle Hadland og Olivia Ancona og Douglas Letheren fra ensemblet winter guests som står bak årets åpningsforestilling, urpremieren The American Moth.

Flere av talerne la vekt på verdien av å kunne samles igjen, selv om koronapandemien fortsatt betyr at flertallet må følge årets festspill på skjerm.

– Men likevel er vi altså samlet i et fellesskap, som strekker seg forbi smittevernstiltak og begrensninger. Samlet i håp om lysere og mer normale tider, sa Erna Solberg i sin tale.

Felles allsang ble det imidlertid ikke under åpningsseremonien. Publikum fulgte Tine Thing Helseths oppfordring om å synge inni seg, og nasjonalsangen og bergenssangen ble fremført av Bergen Filharmoniske Kor.

Opptaket av Åpningsseremonien kan ses på Facebook og vil bli tilgjengelig her senere.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?