Fra Venstre: Amalie Stalheim, Ingrid Søfteland Neset Og Miriam Helms Ålien. Foto: Nikolaj Lund (Stalheim), Lisbeth Holten (Neset), Jessy Lee (Ålien)

Her er de nominerte til Solistprisen

  • Hjem
  • Festival
  • 2021
  • Artikler
  • Her Er De Nominerte Til Solistprisen
30. august 2021

Cellist Amalie Stalheim, fløytist Ingrid Søfteland Neset og fiolinist Miriam Helms Ålien er nominert til Den norske solistpris 2021.

Vinneren annonseres i oktober. Premien består av 100.000 kr og to prestisjefylte oppdrag: En egen konsert på Festspillene i Bergen 2022 og et solistoppdrag på en konsert sammen med Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) 18. november i år. Konserten med BFO blir også sendt i Hovedscenen på NRK2.

– Med vår nye støttespiller Karianne Westfal-Larsen tar vi Den norske solistpris inn i fremtiden. Et utvidet samarbeid med Bergen Filharmoniske Orkester, Kringkastingsorkestret og NRK betyr at vi sammen med Festspillene i Bergen kan løfte bevisstheten rundt neste generasjons toppmusikere, sier Peter Herresthal, styreleder i Den norske solistpris.

I partallsår avgjør NRKs Virtuos-konkurranse vinneren av Den norske solistpris. I oddetallsår deles Den norske solistpris ut til en av tre–fem nominerte norske instrumentalister eller sangere under 30 år, utvalgt av en internasjonal jury.

Årets jury har bestått av Bergen Filharmoniske Orkesters sjefdirigent Edward Gardner, pianist Marianna Shirinyan, mezzosopran Anne Sofie von Otter og Bergen Filharmoniske Orkesters programsjef Oddmund Økland.

Den norske solistpris

  • Skal støtte og løfte frem unge, begavede solister.

  • Stiftet i 2005 på grunnlag av en donasjon fra forretningsmannen Bernt J. Fossum. Fra 2020 støttes prisen av Karianne Westfal-Larsen.

  • Deles i partallsår ut til vinneren av NRK-sendte Virtuos til en musiker under 20 år.

  • Deles i oddetallsår ut til en musiker under 30 år. Vinneren blir annonsert i oktober 2021.

  • Tidligere vinnere av Den norske solistpris inkluderer Tine Thing Helseth (2006), Christian Ihle Hadland (2007), Guro Kleven Hagen (2010) og Sonoko Miriam Welde (2014).

Amalie Stalheim

Den prisbelønte cellisten Amalie Stalheim (f. 1993) har vært solist med orkestre som Gulbenkian Orquestra, Oslo-Filharmonien, Kungliga Filharmonien i Stockholm, Gøteborg symfoniker, Oulu symfoniorkester, Kuopio Symfoniorkester og Bergen Filharmoniske Orkester for å nevne noen. Hun er vinneren av Det Svenska Solistpriset 2018. I tillegg til å spille de tradisjonelle cellokonsertene internasjonalt, brenner Amalie for å bestille nyskrevet musikk for cello. Den kommende sesongen skal hun urfremføre og spille inn fem cellokonserter. Amalie er en aktiv kammermusiker og har samarbeidet med musikere som Janine Jansen, Yo-Yo Ma, Leif Ove Andsnes, Christian Ihle Hadland, Lars Anders Tomter og Stenhammarkvartetten. Amalie har studert hos professor Torleif Thedéen ved Edsbergs slott ved Kungliga musikhögskolan i Stockholm og Norges musikkhøgskole. 

Ingrid Søfteland Neset

Ingrid Søfteland Neset (f. 1992) er en prisbelønt fløytist fra Os. Hun ble kåret til «Årets musiker» på Ungdommens musikkmesterskap som 17-åring. Som 23-årig vant hun stillingen som solofløytist i Stavanger Symfoniorkester og har siden det gjestet Oslo-Filharmonien, Bergen Filharmoniske Orkester, Det Norske Kammerorkester, KORK, DR Symfoniorkestret, Malmø Symfoniorkester og Det Kongelige Kapel i København i samme stilling. Hun spilte i Stavanger frem til 2018, og deretter to år på kontrakt som solofløytist i Det Kongelige Kapel på Operaen i København og har en pågående trial som solofløyte i Philharmonia Orchestra i London. Hun har fått flere priser og utmerkelser, bla. Statkrafts «Young Star»-pris og Sonning talentpris. Hun var del av Talent Norges «ArtEx» program 2019–2020. Ingrid er en aktiv kammermusiker, og har samarbeidet mye med sin bror og jazzsaksofonist Marius Neset, der de har spilt for utsolgte hus i både Köln Filharmonien og Elbphilharmonie i Hamburg.

Miriam Helms Ålien

Miriam Helms Ålien (f. 1991) er en prisbelønt fiolinist fra Alta i Nord-Norge og begynte å spille fiolin i 6-årsalderen. Hun har vært solist med en rekke orkestre i Norge, Danmark, Tyskland, Israel, Italia, Tsjekkia og Russland, deriblant Kringkastingsorkesteret, Bergen Filharmoniske Orkester, Czech Philharmonic Orchestra Pardubice og Det Norske Kammerorkester. Miriam er også en aktiv og dedikert kammermusiker og har samarbeidet med musikere som Gidon Kremer, András Schiff, Tabea Zimmermann, Radovan Vlatković, Dora Schwarzberg og Steven Isserlis. Miriam har blitt invitert til å spille i bl.a. Wigmore Hall, Berlin Konzerthaus, KKL Luzern, Tel Aviv Opera og Den Norske Opera, i tillegg til gjentatte opptredener på norsk og internasjonal TV og radio. Hun er initiativtaker til og kunstnerisk leder for Festivalta.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?