Eímear Noone. Foto:  Kim Matthai Leland

Spillmusikk fremført av dagens og morgendagens maestroer

  • Hjem
  • Festival
  • 2021
  • Artikler
  • Spillmusikk Fremført Av Dagens Og Morgendagens Maestroer
26. mars 2021

Festspillene i Bergen og Talent Norge fortsetter det brede samarbeidet som startet i 2020, og arrangerer blant annet en konsert med musikk fra World of Warcraft, Zelda, Assasin’s Creed og Pokémon.

Sammen setter Festspillene og Talent Norge opp tre arrangement: På ArtEx skal 10 nye talenter i programmet presenteres for verden, og fire unge artister viser sine globale veier i Nordisk talentplattform.

Til slutt kommer en konsert i Grieghallen med Bergen Filharmoniske Orkester ledet av den irske dirigenten og komponisten Eímear Noone og fire norske dirigenttalenter. Repertoaret på konserten er signert komponister av i dag, og er opprinnelig skrevet til videospill. Her blir det også visuelle installasjoner av Philipp Geist.

Under kan du lese mer om de tre prosjektene.

– Vi er svært glade for at vi fortsetter samarbeidet med Festspillene i Bergen. Festspillene er ikke bare en viktig arena for musikkfeltet, men for hele kulturbransjen nasjonalt og internasjonalt. Det gir en unik mulighet for våre talenter til å vise frem sitt arbeid og knytte kontakter her i Norge og utover landegrensene, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge.

Festspilldirektør Ander Beyer ønsker kunstnerne fra Talent Norge velkommen.

– I vårt inspirerende samarbeid med Talent Norge ser vi et stykke inn i fremtiden. Disse unge menneskene som er i ferd med å finne sin form og sitt ypperste uttrykk demonstrerer at Norge også i fremtiden vil eksportere kunst på øverste nivå. Vi er glade for å kunne stille Festspillenes internasjonale plattform til disposisjon i forbindelse med dette viktige arbeidet, sier festspilldirektør Anders Beyer.

ArtEx

Deltakerne i ArtEx er dedikerte talenter som står på spranget til en nasjonal og internasjonal karriere. Programmet, som er etablert av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB, skal ivareta talenter på tvers av sjanger og fokusere på å utvikle karrieren og egen kunstnerisk stemme. Tidligere deltakere i ArtEx er å se i en hovedrolle i en populære Netflix-serie, som dansere på Bolsjojteatret, i seriesnakkiser på NRK, i urpremierer på Det Norske Teatret og på dirigentpodiet til symfoniorkestre nasjonalt og internasjonalt.

Fredag 28. mai presenteres de ti neste talentene i ArtEx. I tillegg får du møte juryen som har valgt ut de ti. Den består av medlemmer som vet hva som kreves for å lykkes nasjonalt og internasjonalt. Det blir talentbad ledet av Thomas Seltzer og kunstneriske opplevelser.

Nordisk talentplattform

«Globus – unge talenters globale veier» er et samarbeid mellom Talent Norge og Nordisk Kulturfond, og inngår i sistnevntes ambisiøse og langsiktige prestisjeprosjekt Globus. Gjennom prosjektet får vi kunnskap om hvor effektiv den norske Talent Norge-modellen er, og «Globus – unge talenters globale veier» vil ha stor betydning for hvordan talentutvikling kan skje på nordisk nivå med Norge som foregangsland. De fire utvalgte talentene er redaktør og kurator Elise By Olsen, filmregissør Alexander Kereklidis Turpin, dirigent Daniel Reith og spillkollektivet Hamar Game Collective.

Sentrale nordiske aktører og Talent Norge møtes i samtale om Nordisk talentplafform i tillegg til at deltakerne Elise By Olsen, Alexander Turpin, Daniel Reith og spillkollektivet Hamar Game Collective presenterer resultatene fra egne prosjekter i Globus. Thomas Seltzer er konferansier.

Let’s Play<br>Eímear Noone & talenter m/Bergen Filharmoniske Orkester

Den irske, prisvinnende dirigenten og komponisten Eímear Noone er kjent for sitt arbeid innen film- og spillmusikk, og sammen med fire av de største dirigenttalentene i Norge leder hun Bergen Filharmoniske Orkester.

På programmet for denne konserten står spillmusikk og visuelle installasjoner som tar pusten fra deg. Musikken er hentet fra flere av verdens mest populære spill og Grieghallen er badet i video-mapping, utført av lys- og videokunstneren Philipp Geist.

Eímear Noone har skrevet musikken til flere filmer og spill, blant annet suksesser som «World of Warcraft» og «Diablo III». I 2020 ble hun den første kvinnelige dirigent som ledet orkesteret under Oscar-utdelingen. Med seg har hun Guro Ansteensen Haugli (f. 1994), Daniel Reith (f. 1992), Hannah Howard Andresen (f. 1997) og Aage Richard Meyer (f. 1994), som alle er deltakere i Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNBs Dirigentløftet – en helhetlig og langsiktig satsing for å styrke Norge som dirigentnasjon. Philipp Geist står bak en rekke verdenskjente og spektakulære kunstprosjekter har blant annet lyssatt/videoprojisert Jesus-statuen i Rio de Janeiro, det kongelige slottet i Bangkok, Kölnerdomen og Azaditårnet i Teheran.

Konsertopplevelsen i Grieghallen skal bli til en dokumentar som vises på NRK til høsten. Her får du se prosessen før konserten med øvinger, dirigentens møter med musikken, Geists arbeid fra utvikling til gjennomføring, Noones refleksjoner rundt musikk, kvinnelige forbilder og talentutvikling. Vi møter også et utvalg unge spillentusiaster fra Bergen. De gir oss et innblikk i musikkens betydning i deres favorittspill – og vi følger dem fra publikumsplass under konserten.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?