Byste Av Edvard Grieg Fra Troldhaugen. Foto: Thor Brødreskift

Verdenskomponisten fra Nordnes

  • Hjem
  • Festival
  • 2021
  • Artikler
  • Verdenskomponisten Fra Nordnes
30. januar 2021

Edvard Grieg fra Bergen er Norges nasjonalkomponist, med musikk og verker som er kjent verden over. Festspillene i Bergen har alltid hatt en sterk tilknytning til Griegs musikk og hjem, og forløperen til Festspillene var en musikkfest sommeren 1898, etter initiativ fra Edvard Grieg.

Edvard Hagerup Grieg ble født i Strandgaten på Nordnes i sentrum av Bergen i 1843. I Grieg-familien var faren kjøpmann, og moren Gesine Grieg var en av de mest ettertraktede musikklærerne i byen. Grieg var ikke et skolelys, og interesserte seg først og fremst for musikken. Moren ble hans første pianolærer, og som 15-åring reiste han til Leipzig for å studere ved musikkonservatoriet. Dette var også på oppfordring av familievennen Ole Bull, et idol for Grieg og en livslang venn, som etter å ha hørt unge Griegs komposisjoner var veldig begeistret, gikk bort til Edvard Grieg og sa: – Du skal til Leipzig og bli kunstner. 

Grieg Dro Til Leipzig, Og Ble Uteksaminert I 1862, 19 År Gammel. Foto: Bergen Offentlige Biblioteks Griegsamling.

I 1868, som 25-åring, fikk han sitt første store gjennombrudd med a-mollkonserten, et verk for klaver og orkester som er Festspillenes signaturverk, spilt omtrent hvert år. Samtidig ble navnet hans kjent internasjonalt etter anerkjennende uttalelser fra dem toneangivende klavervirtuosen Franz Liszt, og seks år etter fikk Grieg invitasjonen fra Henrik Ibsen om å komponere scenemusikken til Peer Gynt. To år senere, i 1876, ble Peer Gynt urfremført, og oppnådde stor suksess internasjonalt. Med Gynt satte Grieg norsk komposisjon på verdenskartet, og posisjonerte seg i toppklassen av internasjonale komponister. 

Les mer om Griegs Peer Gynt her.

Suksessen til Edvard Grieg kom relativt tidlig i hans liv, og den ivrige Grieg fortsatte å komponere. Aktiv i en samtid med store norske navn og samarbeidspartnere som Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Ibsen bidro til gjensidig skapertrang, men også tidvis konkurranse. I 1880-1882 var Grieg dirigent for Harmonien, og lengselen etter Bergen gjorde at han fikk bygget sitt drømmehus på Troldhaugen. Griegs villa stod ferdig i 1885, og i naturen og idyllen på Troldhaugen kunne han hvile ut i en aktiv turnéhverdag. 

Britiske Isatah Kanneh-Mason Spilte På Griegs Piano Under Festspillene, Her Fra 2022. Foto: Thor Brødreskift
Den Japanske Pianisten Nobuyuki Tsujii Spilte Utdrag Fra Griegs 'Lyriske Stykker' På Klaveret I Griegs Villa Under Festspillene I 2023. Foto: Thor Brødreskift

Med konen Nina Grieg var de et aktivt kunstnerpar, og hadde mange internasjonale musikere på besøk på Troldhaugen. Fra komponisthytten på Troldhaugen, hvor han kunne se utover Nordåsvannet, komponerte han blant annet sitt siste opus, «Fire Salmer». I dag er komponisthjemmet del av Kode, og de har videoer og bilder fra komponistens hjem og liv på sine nettsider. 

Bjørnstjerne Bjørnson På Besøk Hos Nina Og Edvard Grieg På Troldhaugen. Foto: Bergen Offentlige Biblioteks Griegsamling

I 1898 fant Musikkfesten i Bergen sted i Bergen, hvor Edvard Grieg både ledet planleggingen og dirigerte sine egne verk. Det fant sted i en provisorisk sal på Nygårdshøyden, og Grieg insisterte på å invitere Concertgebouw-orkesteret fra Amsterdam, som førte til furore i media - her kan du lese mer om Musikkfesten. Men Musikkfesten ble ansett som en stor suksess og begivenhet i norsk musikkhistorie, og kan anses som en tidlig forløper til Festspillene i Bergen. 

Norske Komponister Fotografert Under Musikkfesten I Bergen I 1898. I Midten Edvard Og Nina Grieg. Foto: K. Nyblin
Edvard Grieg Med Concertgebouw-Orkesteret Fra Amsterdam, På Solstrand Hotell I 1898.

Etter et liv med lange helseplager, gikk Edvard Grieg bort i 1907, 64 år gammel. 

Griegs musikk lever videre. Komposisjonene hans, med slåtter, stev og hyppig bruk av elementer fra folkemusikken, styrket en tydelig retning innen nasjonalromantikken. Grieg var opptatt av politiske og etiske spørsmål i samtiden, spesielt Norges selvstyre, og hans nasjonalromantiske musikk bidro til å sette identitet og tilhørighet til og styrke bildet av nasjonen Norge. Edvard Griegs musikk var altså vital for nasjonsbyggingen i den unge nasjonen Norge. Om hans venn Richard Nordraak, som skrev melodien til nasjonalsangen «Ja, vi elsker dette landet»,  sa Grieg: - Hans syn på vår folkemusikk har styrket mitt eget.  

I likhet med Asbjørnsen og Moe som vandret rundt i fjellheimene og samlet eventyr, gikk også Grieg rundt og hørte og samlet på folkemusikk i Jotunheimen og på Hardangervidda. I tillegg gikk han mye på tur i byfjellene i Bergen. Grieg var en av de første til å inkorporere folkemusikken i sine komposisjoner, og gjøre de tilgjengelig for et større publikum.  

Grieg I Fjellheimen Med Venner, Hvor Han Hentet Mye Inspirasjon Og Mange Melodier. Foto: Bergen Offentlige Biblioteks Griegsamling

Før hans død testamenterte han alle sine konsertprogram, komposisjoner og korrespondanse til Bergen Offentlige Bibliotek, mot at det skulle være allment tilgjengelig. I dag kan man bla gjennom flere brev, noter, tegninger og bilder på nett, eller besøke biblioteket og få de fremvist.

Fire finurlige fakta om Grieg:  

  1. Grieg gikk rundt med en lykkeamulett i lommen, som han gnikket på før konsertstart. Amuletten var en liten frosk i leire.

  2. På flere bilder og statuer av Grieg kan man se at han holder venstre dressjakke frem. Griegs venstre lunge kollapset i ung alder pga tuberkulose, og han balanserte trolig ut figuren sin ved å holde jakken ut slik.

  3. Oldefaren til Grieg kom til Norge fra Aberdeen i Skottland, han drev handel med tørrfisk og hummer og het Alexander Greig. Etternavnet ble senere endret til Grieg – mon tro om Edvard Greig hadde klinget like bra?

  4. Visste du at Norge Rundt-melodien, eller Isbil-jinglen, er hentet fra Edvard Griegs Norsk Dans Nr. 2?

Les mer om Edvard Griegs liv her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?