Toke Møldrup Søkte Etter Baby Jogger I Bergen.

En løpetur med innlagt konsert – og cello i baby jogger

  • Hjem
  • Festival
  • 2022
  • Artikler
  • En løpetur med innlagt konsert – og cello i baby jogger
03. juni 2022

– Bevegelse i sin reneste form er å løpe, og musikk i sin reneste form er Bach, forteller cellist og løpeentusiast Toke Møldrup.

2. pinsedag skal den danske cellisten Toke Møldrup spille Bachs formidable 6 suiter for solo cello, og løpe en kilometer mellom hver sats i det som definitivt er årets mest lettbeinte festspillarrangement. Prosjektet har fått navnet Ultimate Bach Movement Marathon.

– Det er så mange prosjekter innen klassisk musikk som blir litt for trygge, og da forsvinner kunsten fra dem. Dette prosjektet kaster vitterlig et nytt lys på gamle Bach, sier Møldrup.

Ønsket om å fornye har altså ledet ham frem til en løpetur med innlagt konsert. Selv ser han på det som foreningen av to interesser som bygger sterke bånd mellom mennesker.

“Det er magi. Egentlig utrolig enkelt, men samtidig så spennende”

- Toke Møldrup

– Musikk er et ekstremt sterkt språk, som bringer mennesker sammen. Det samme gjør bevegelser. Hvis man skrur på en fotballkamp på TV akkurat når der kommer en scoring, kjenner man øyeblikkelig den elektriske og gode stemningen, sier cellisten.

For ham representerer Bach og løping musikk og bevegelse i sin reneste form.

– Det er magi. Egentlig utrolig enkelt, men samtidig så spennende.

Han har forberedt seg til det spesielle løpet på samme måte som til Copenhagen Marathon, som han gjennomførte i 2013.

– Dette blir jo et helt annerledes løp, men jeg føler jeg er i form til det nå. Jeg har jo løpt i mange år, i starten løp jeg etter de tre barna mine, sier han.

Møldrup blir ikke alene med joggesko på beina i Bergen heller. Han ønsker å invitere andre sporty folk til å bli med, men poengterer at dette ikke er en løpeklubb.

“Ta det helt med ro, enhver person kan være med”

- Toke Møldrup

– Du trenger ikke tenke på hvor fort eller lenge du klarer å løpe. Jeg pleier å løpe en kilometer på 6 minutter, og så skal jeg jo spille etter hver kilometer. Med andre ord: Ta det helt med ro, enhver person kan være med, sier han.

Det er også plass til de som bare vil heie og lytte fra sidelinjen. Cellisten er spent på hvem som blir med og hvordan prosjektet blir mottatt.

Det er mange andre som lurer på hvordan løpet skal foregå, og et av de oftest stilte spørsmålene er hvordan han skal frakte celloen.

– Baby jogger! Jeg ser på det som helt naturlig at jeg skal ha med celloen min i løpevogn, og vi har faktisk fått lånt en vogn gjennom en artikkel i Bergensavisen.

Jeg skal altså ikke montere hjul på instrumentet, sier han.

Dette er første gang Møldrup gjennomfører Ultimate Bach Movement Marathon, og han er svært fornøyd med at det skjer akkurat under Festspillene i Bergen.

– Festspillene er en stor opplevelse hver gang, nettopp fordi det er rom for det visjonære og kulturelle. Det er i Bergen det er rom for å prøve noe slikt!

Møldrup er kjent for å tøye grensene for hvor man kan fremføre klassisk musikk, og har blant annet skapt fotoseriene #watercello1.0 og #watercello2.0, der han spiller cello under vann, i samarbeid med fotografen Nikolaj Lund (se video).

– Noen tror jeg latet som jeg spilte, men det var ekte, og man kunne faktisk høre lyden under vann. Det var en stor opplevelse. Hvis noen har noen gode ideer til #watercello3, så må de gjerne komme med det.

Og kanskje blir det en svømmetur i Vågen etter løpet på mandag?

– Det hadde vært fantastisk! Jeg krysser fingrene for finvær!

Etter urpremieren på konseptet i Bergen, blir lignende arrangementer gjennomført i Bornholm, København og Beograd.

Ultimate Bach Movement Marathon finner sted i Bergen sentrum mandag 6. juni.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?