Avatar Me. Foto: Fix & Foxy

Lev et annet menneskes liv via Zoom

  • Hjem
  • Festival
  • 2022
  • Artikler
  • Lev Et Annet Menneskes Liv Via Zoom
24. mai 2022

– Vi vil gi publikum innsikt i et annet menneskes liv gjennom å la dem oppleve det. Slik oppsummerer produsent Annette Max Hansen ambisjonen bak Avatar Me.

Kort sagt er Avatar Me en personlig, en-til-en-teaterforestilling hvor du lever en annen persons liv i 45 minutter, live, her og nå, via den digitale plattformen Zoom. Denne plattformen er det mange som er blitt godt kjent med gjennom pandemien, men i Avatar Me fungerer den som øynene inn i livet til en fremmed – og som tilretteleggeren av et spesielt møte mellom to mennesker.  Før forestillingen er det en kort introduksjon på 10–15 minutter som forklarer hva du har i vente. – En Zoom-lenke tar deg til en vert, som forklarer konseptet. Deretter blir du transportert inn i kroppen og personen til et fremmed menneske i en annen del av verden. Så lenge internettforbindelsen er god, kan du se frem til en unik opplevelse, sier Max Hansen.

Siden møtene i Avatar Me strengt tatt er teaterforestillinger skapt av teaterselskapet Fix & Foxy, har de en fastlagt dramaturgi. Men Max Hansen forteller at de også åpner for en viss grad av interaktivitet for publikum:  – Til tider vil man få muligheten til å gi beskjeder til avataren sin. Man kan for eksempel gi hen beskjed om å hoppe over et gjerde eller ta seg et glass vann i varmen. Man kan også stille avataren – eller seg selv – spørsmål for å lære mer om hvem man er, som hvor man er født og hvem faren din var.  Alle møtene i Avatar Me finner sted i land relativt langt unna Norge. I noen av dem beveger man seg rundt i en landsby i Moldova, hvor krigen herjer rett over grensen til Ukraina. I andre løper man kanskje andpusten nedover en gate i Brasil, eller slår av en prat med noen på et marked utenfor Johannesburg.    – Vi tenkte det var viktig at deltakerne fikk møte en avatar fra en «verden» de ikke kjenner fra før – fra et sted langt unna sitt eget nabolag. Slike steder kan man jo i teorien finne overalt, men vi valgte å gå for geografisk avstand, da dette øker sjansene for tverrkulturelle møter, sier Max Hansen.

Responsen fra publikum kan vitne om at Fix & Foxy har lyktes i sitt mål om å gi publikum en innsikt i andres liv gjennom møtene i Avatar Me. Ord som «givende» og «kjærlig» går igjen i tilbakemeldingene fra publikum. –  Ja, responsen har vært veldig bra. Jeg kan faktisk ikke huske en eneste negativ tilbakemelding. Folk sier de setter stor pris på å ta del i og få kunnskap om et annet menneskes liv på den måten. Det er oppløftende å høre for oss som er opptatt av å skape meningsfylte møter mellom publikum og utøvere, sier Max Hansen. Forestillingen Avatar Me kan oppleves hver dag mellom fredag 27. mai og tirsdag 31. mai under Festspillene i Bergen 2022. Billetter kan kjøpes her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?