Ny sirkusforestilling skapt i Bergen

  • Hjem
  • Festival
  • 2022
  • Artikler
  • Ny Sirkusforestilling Skapt I Bergen
11. mai 2022

Fyllingsdalen Teater lager sirkus på årets festspill.

Forestillingen Zappzarapp får urpremiere under Festspillene i Bergen 2022, og vil bli vist fem ganger for publikum på Fyllingsdalen Teaters scene. Det er andre gang Fyllingsdalen Teater blir en del av programmet til Festspillene i Bergen. I fjor samarbeidet de bergenske institusjonene om urpremieren Hull & Sønn, basert på en barnebok av Frode Grytten og Marvin Halleraker.

– Jeg har alltid vært opptatt av å nå et mest mulig bredt publikum. Og alle undersøkelser viser at teater som oftest kun blir sett av etniske nordmenn, på grunn av kulturelle og mer språklige barrierer. Sirkus er imidlertid tilgjengelig for alle, og nysirkus på en teaterscene gjør det mulig å kommunisere også med publikum som ikke er like stø i norsk, sier teatersjef Jørn Kvist.

Fyllingsdalen Teater har drevet sirkusskole i Bergen i 10 år, gjennom underbruket Cirkus Balance. Skolen har i dag 150 elever, som kommer i tillegg til de vel 400 barna som går på teaterskolen til Fyllingsdalen Teater. I fjor ble skoleåret på Cirkus Balance avsluttet med to kritikerroste, fullsatte forestillinger i Fana kulturhus.

– Da økte lysten til å skape nysirkus, faktisk det første som noen gang er skapt i Bergen, sier Kvist.

Festspilloppsetningen har kun fem voksne, profesjonelle på scenen. Det er tre norske sirkusartister, blant annet utdannet i Sverige, og en amerikaner som hentes helt fra Los Angeles for å være med i festspilloppsetningen. De voksne artistene skal også brukes som instruktører for barna på sirkusskolen. I tillegg skal en danser, bosatt i Bergen, delta på scenen. Sirkuselskeren, skuespiller og regissør Sturle Bjordal, er ansvarlig for regien.

Kvist bekrefter at det handler om kjærlighet i Zappzarapp. Det oppstår i alle fall søt musikk mellom en sirkusprinsesse og en utenfra sirkusmiljøet.

– Norge er faktisk ett av få land i verden som ikke har en egen kulturpolitikk for sirkus. Det forstår man ikke i andre land, der spesielt nysirkus på scener er veldig populært, forteller Kvist.

– Det er faktisk et veldig lite sirkusmiljø i Norge, kun ett i Oslo. Og vi samarbeider med dem når Zappzarapp skal opp og stå. Forestillingene vil bli vist i Cirkuslandsbyen i Oslo etter Festspillene i Bergen, og vi har også turnéplaner, før forestillingen kommer tilbake til Fyllingsdalen Teater i høst, bekrefter Kvist.

Hva betyr så «Zappzarapp»? Det er et tysk sirkusord som betyr en kjapp hurtig bevegelse med det formål å stjele. Ikke så negativt som tyveri, mer som å stjele hjertet til noen.

Festspillenes programsjef Tonje E. Peersen ser frem nyproduksjonen.

– I 2021 så det første samarbeidet mellom Festspillene i Bergen og Fyllingsdalen Teater dagens lys. Vi ønsket å bygge videre på de gode erfaringene vi gjorde oss sammen i fjor, og da teatersjef Jørn Kvist kom til oss med denne ideen, var vi ikke vanskelige å be. Nysirkus fascinerer på tvers av alder og bakgrunn, og er en svært engasjerende og inspirerende kunstform, sier hun.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?