Norge Lytter På Bergen Off. Bibliotek. Foto: Thor Brødreskift

En halv million så Norge lytter

  • Hjem
  • Festival
  • 2023
  • Artikler
  • En Halv Million Så Norge Lytter
28. juni 2023

500 000 seere så Norge lytter på NRK, og omtrent 1000 personer var innom Nationaltheateret under den 37 timer lange sendingen av Norge lytter.

Norge lytter – en scenisk lesning av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport var en nasjonal forsoningsdugnad på initiativ av Kvääniteatteri sammen med Nationaltheatret og Festspillene i Bergen.

Fra Nationaltheatrets scene leste rundt 100 samiske, kvenske/norskfinske, skogfinske og norske kulturprofiler, skuespillere, politikere og vanlige folk de 700 sidene i rapporten høyt. Opplesingen startet like etter at Sannhets- og forsoningskommisjonen hadde overlevert rapporten til Stortinget torsdag 1. juni.

I Bergen holdt Bergen Offentlige Bibliotek døgnåpent og viste sendingen på storskjerm, i samarbeid med Festspillene i Bergen.

Over en halv million seere fikk med seg sendingen fra NRK, og omtrent 1000 publikummere var innom Nationaltheateret under opplesningen.

– Selv om den enkelte ikke har hatt mulighet til å sitte klistret til en skjerm eller i et publikumssete på Nationaltheatret i 37 timer, så har vissheten om at dette foregår betydning, skrev Norsk Shakespearetidsskrift og kalte arrangementet en historisk scenekunst-happening og genistrek.

– Gjennom å gi historiene våre både en scene og en kropp tror jeg Norge lytter har hatt en stor betydning for mange samer, kvener/norskfinner og skogfinner. Prosjektet har også gitt oss et rom og en anledning til å snakke med hverandre om de historiske og personlige erfaringene, og jeg er helt sikker på at prosjektet har betydd mye for de som deltok som lesere, skrev Scenekunst om prosjektet.

Senere planlegges det å lage en podcast med opplesingen av hele rapporten.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?