Mesterklasser Med Ariane Jebsen Alvestad (Fiolin) Og Balder Hella Mikkelsen (Cello) I 2023. Foto: Synne S.B. Bønes

Fra talent til profesjonell

14. februar 2024

Festspillene utvikler satsing på unge komponister og nye stemmer.

I 2022 tok Festspillene initiativ til en flerårig satsning på unge komponister i flere deler: Nye stemmer. I utviklingsprogrammet inngår bredderekruttering ned til barneskolealder, en juniorsatsning og et komponistprogram på nordiske nivå.  

Kunnskapsutveksling og møter med publikum 

Målet for talentsatsningen er å senke terskelen for å satse på en karriere som komponist, og Festspillene fungerer både som en kreativ møteplass og et internasjonalt utstillingsvindu for den nyskrevne musikken. Her kan komponister lære gjennom møter og samarbeid med utøvere, og få fremført sine verk for første gang av unge musikerne som utvikler sin egenart sammen med den nyskrevne musikken. 

Under årets festspill er flere deler av talentsatsningen åpne for publikum.

Årets Nye stemmer-arrangement
  • Premiere 29. mai, Kulturhuset

  • Mesterklasser – Klassisk link 25. & 27. mai, Litteraturhuset & Universitetsaulaen

  • Mesterklassekonsert – Klassisk link 28. mai, Universitetsaulaen

  • Sommerskole med BIT20 (påmelding for 2024 åpner senere)

Juniorkomponister på sommerskole 

For juniorkomponister i alderen 10–15 år arrangerer Festspillene en kreativ sommerskole om lyd og visuell kunst i samarbeid med BIT20 Ensemble. Sommerskolen er blitt arrangert i flere år, og i 2023 kunne barna melde seg på gruppene Instrument og vokal, Visuell kunst eller Musikkteknologi. Påmeldingen til årets sommerskole åpner senere i vår.  

Samspill mellom komponister og utøvere 

I fjor startet cellist Amalie Stalheim Klassisk link, en satsning som gir fremadstormende klassiske artister en arena for videreutvikling på veien til en profesjonell musikerkarriere. Samarbeid med unge komponister er sentralt i Klassisk link, og ambisjonen er å bygge bro mellom ulike musikalske tidsepoker og helt frem til vår tids musikkuttrykk. 

Stalheim er selv mentor i Klassisk link, og i 2023 deltok Ariane Jebsen (fiolin) og Balder Hella Mikkelsen (cello) i workshops og mesterklasser som ledet frem til en festspillkonsert. I 2024 blir tre unge musikere under 32 år håndplukket til programmet. 

Årets utgave av Klassisk link styrker satsningen med en dedikert del for komponister. Under Festspillene 2022 ble komponistworkshoper ledet av amerikanske Missy Mazzoli, tidligere festspillkomponist, og norske Therese Ulvo, som nå bidrar til videreutviklingen av Klassisk link gjennom egne workshops og mesterklasser for komponister. 

Søkelys på unge komponister 

Under Festspillene 2024 blir det også premiere på Premiere, det øverste, nordiske nivået av komponistprogrammet. Årets komponist er norske Jo David Meyer Lysne.   

–  Jo David Meyer Lysne er en særegen komponist med en personlig og poetisk kunstnerisk stemme som det skal bli interessant å følge videre. Selvbygde instrumenter, mikrotonalitet, elektronikk og improvisasjon er alt sammen elementer i hans musikalske univers, sier festspilldirektør Lars Petter Hagen.  

Til Festspillene kommer Lysne med ett verk for cellist Amalie Stalheim og en kinetisk skulptur av messing, i tillegg til et helt nyskrevet verk som får sin urfremføring under årets festival. Festspillene er en arena for unge artister også på andre fronter. Konsertserien Stikk innom, med studenter fra Griegakademiet (Universitetet i Bergen) feirer sitt 50-årsjubileum i år, og De unges festspillforestilling og Mesterklasser i regi av Jiri Hlinka Klaverakademi har en lang historie hos Festspillene i Bergen.

Nye stemmer er støttet av Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge.  

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?