– Bruk stemmen din

02. april 2024

Under årets åpningsseremoni skal kormester Håkon Matti Skrede lede hundrevis av syngende mennesker.

– Alle som kommer til åpningsseremonien vil plutselig stå midt i et folkekor hvor det synges fra alle kanter. Det skal føles som om alle er med i et stort fellesprosjekt, sier Håkon Matti Skrede.

Til vanlig er han kormester for Bergen Filharmoniske kor og Bergen Nasjonale Opera, og har grunnlagt og leder flere kor. I anledning åpningen av Festspillene i Bergen 2024, har han fått i oppgave å lede et mangfoldig kor på nærmere tusen mennesker i ulike aldre og ferdighetsnivåer.

– Jeg håper å få hele byen med i sang! Alle kan bli med, uansett om de synger i kor, har sunget i kor, eller kunne tenkt seg å bli med i et stort folkekor, sier han.

Folkekoret skal synge sammen på Torgallmenningen onsdag 22. mai, og før den tid vil Skrede jobbe sammen med koret på et par fellesøvinger.

Vil du bli med i folkekoret? Les mer og meld deg på.

For lite sang i samfunnet

Skrede forteller at en del av prosjektet er å skape økt interesse for det å synge.

– Det er generelt mindre sang i samfunnet enn tidligere, sier han.

Han trekker frem at det synges mindre i skolen i dag, og at kor nå konkurrerer med et mangfold av aktiviteter.

Dette ønsker han å gjøre noe med.

– Jeg håper å få med hele samfunnet i sang, og på denne måten skape blest rundt det å tørre å bruke den stemmen du har. Det er viktig høre sin egen stemme, lytte til andres stemme og å synge sammen, sier han.

Selv startet han å synge fra tidlig alder i Korskolen.

– Det å få oppleve som barn at det er kult å synge og bruke stemmen sin, er en opplevelse og verdi jeg vil videreformidle til andre, sier han.

Synge kulturarven frem

Kormesteren, som mottok Alle kan synge-prisen i 2018, mener at NRK-serien Demenskoret har ført til økt interesse for og kunnskap om kor.

– Jeg håper vi fortsatt vil ha slike kor også 30 år frem i tid. Gjennom musikk og sang kan vi holde kulturarven ved like, sier han.

Under åpningsseremonien skal folkekoret blant annet synge nasjonalskatter fra åpningsforestillingen Peer Gynt i Duke Ellingtons versjoner av Dovregubbens hall og Solveigs sang.

Skrede mener man gjennom sang kan ta eierskap til kulturarven.

– Det å bruke stemmen sin i samfunnet er ikke forbeholdt de som har stempel som artist eller utøver – det å synge skal være for alle, sier han.

Åpningsseremonien markerer åpningen av Festspillene i Bergen 2024. Husorkesteret for anledningen er Bergen Big Band, regissør er Erik Ulfsby og årets konferansier er skuespiller Vidar Magnussen. Folkekoret leder an i Utsigter fra Ulriken (Nystemten), og det vil også være flere andre kunstneriske innslag.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?