Professor Jiri Hlinka På Sin 75-Årsdag. Foto: Thor Brødreskift

PianomesterenJiří Hlinkafyller 80 år

  • Hjem
  • Aktuelt
  • 2024
  • Pianomesteren Jiří Hlinka Fyller 80 År
19. mars 2024

Siden tsjekkeren kom til Norge i 1972 har han bidratt til å forme norsk musikkliv. I år skal han feires under Festspillene. 

Jiří Hlinka blir omtalt som Norges store tangentrollmann. Han har mottatt H.M. Kongens fortjenestemedalje i gull for sin innsats i norsk musikkliv og har vært lærer for de fleste fremtredende pianister i Norge.   

Pianolegenden fyller nå 80 år. 

– Når han kommer inn i rommet, fylles hele rommet av en flott energi. Det smitter over på de rundt ham. Som studenten hans får du lyst til å prestere og gjøre en god innsats, sier hans tidligere student, Håvard Gimse.  

Jubileet skal feires under årets festival med en mesterklassekonsert der et knippe av Jiřís tidligere elever vil veilede unge internasjonale pianister på scenen. 

Pianostjernenes mentor 

Jiří Hlinka ble født i Tsjekkoslovakia i 1944, og hadde tidlig en lovende karriere som pianist. Allerede som tenåring spilte han med flere ledende orkestre i Europa, og hadde selv anerkjente pianister som russiske Svjatoslav Richter og Emil Gilels som lærere.  

I 1969 måtte den unge pianisten legge solistkarrieren på hylla, etter han fikk en kronisk sykdom i begge hender.  

– Det er jo veldig trist dette med Jiří, at han kom til Norge etter å ha skadet hendene. Samtidig er det en gave for oss at selv om han spilte noen konserter, så var det undervisning han skulle å holde på med, sier pianist Christian Ihle Hadland.

Han var Jiřís elev i 1999, først ved Griegakademiet i Bergen og senere i Oslo. Ihle Hadland var på denne tiden i tenårene og hadde allerede hørt flere rykter om en tsjekkisk lærer som kastet ut elever fra undervisningen.  

– Fra første time opplevde jeg ham derimot bare som ekstremt hjertelig og med en entusiasme som jeg fremdeles aldri har sett maken til hos noen andre lærere eller noen andre personer. Det var overhodet ingenting som var tørt. Utsagnene kom som skutt ut av en katapult hele tiden, sier Ihle Hadland, og fortsetter: 

– Timene til Jiří føltes viktige, samtidig som de var fryktelig gøy. Det å klare å skape den kombinasjonen, det er gull for en lærer.

Faktaboks:
  • Jiří Hlinka er en av Norges fremste pianopedagoger. Han har undervist pianister som Leif Ove Andsnes, Ingrid Andsnes og Geir Botnen. I 2008 grunnla han prof. Jiří Hlinkas klaverakademi.

  • I 1982 ble Hlinka norsk statsborger. I Norge har han undervist ved Grieg-akademiet i Bergen, Barratt Due musikkinstitutt i Oslo, og har i tillegg holdt flere mesterklasser over hele Europa.

  • Hlinka har mottatt flere priser for sin musikalske innsats, blant annet Griegprisen og Lindemanprisen, Kongens Fortjenestemedalje i gull og Gratias Agit-prisen for sitt bidrag til å fremme Tsjekkia internasjonalt.

Pianist Håvard Gimse begynte hos mentoren etter en periode med sykdom, der pianoet nærmest stod urørt. Han forteller at tiden med Jiří bidro til å få ham tilbake til pianoet.  

– Før jeg gikk på scenen sa han ofte til meg: Spill som en løve. Det er noe jeg har tatt med meg videre, sier Gimse.    

Håvard Gimse. Foto: Ilja Hendel

Både Gimse og Ihle Hadland beskriver hvordan Jiří formidlet en smittende lidenskap, der musikk skulle fremføres som om det stod på liv og død.  

– I timene hans føltes det som om det å spille piano, musikken man spiller i det øyeblikket, var det viktigste i hele verden. Det er ingenting som kommer i nærheten av intensiteten i det øyeblikket, sier Ihle Hadland.  

Gimse trekker frem en episode fra en øving med Bergen Filharmoniske Orkester, hvor han skulle spille Griegs a-mollkonsert og slet med nerver.  

– Under øvingen stod Jiří oppe i galleriet, mens jeg jobbet med orkesteret. Ved hjelp av kroppsspråket klarte han å forklare hvordan jeg burde spille rent teknisk for å bli mindre nervøs og få riktig fokus. Det er noe jeg aldri glemmer. Det var et eller annet med denne prøven som har satt seg, og det er et klassisk eksempel på hvordan Jiří var. Da han stod og veivet med armene oppe på galleriet forstod jeg umiddelbart hva han mente, forteller Gimse.     

Under Festspillene i Bergen 2024 kan du se Håvard Gimse og Christian Ihle Hadland på utescenen på Festallmenningen.

– En utradisjonell lærer

– Når man jobber så nært over noen år, kommer man tett på hverandre. Den kunstneriske dedikasjonen, det å lære tidlig at noe virkelig står på spill når man skal uttrykke seg – har inspirert meg veldig, sier Ingrid Røynesdal.  

Røynesdal er i dag direktør for Nasjonalmuseet og er tidligere sjef for Oslo-filharmonien, men i starten av årtusenet spilte hun piano med Jiří ved Barratt Dues Musikkinstitutt i Oslo.  

Ingrid Røynesdal. Foto: Ina Wesenberg/Nasjonalmuseet

Hun forteller at hun fremdeles lar seg inspirere av den gamle pianolæreren.

– Jiří har en veldig musikalsk begavelse, og han hadde store ambisjoner for studentene sine. Han var på mange måter en utradisjonell lærer, men absolutt en inspirator og en karakter som man blir preget av når man får erfare ham på nært hold. Jeg opplevde at han hadde en veldig intuitiv inngang til musikk. Det var i seg selv fascinerende å se og la seg inspirere av, sier hun.  

I anledning bursdagsfeiringen vil tidligere studenter Leif Ove Andsnes, Håvard Gimse, Christian Ihle Hadland og Geir Botnen delta i Mesterklassekonserten på Troldhaugen.  

Gimse og Andsnes vil sammen med Bertrand Chamayou også holde åpne mesterklasser i Rasmussen Samlingene.  

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?