22. mai 2013
Rundt 4000 mennesker hadde samlet seg på Festplassen da Festspillene 2013 åpnet med musikk, sebra, statsminister og sol.
– Se, så bra, en sebra, ropte de mange barnehagebarna, som var blant de fremmøtte da den to ukers lange festen ble åpnet.
Det svære, stripete dyret, skapt av Dukkenikkernes teaterverksted, var blant de humoristiske innslagene under åpningsseremonien på Festplassen. Teatersporttrioen Bergen Impro Laug loste publikum gjennom programmet med høye flosshatter, morsomme kommentarer og glimt i øyet.
Muskler og motDe 61. festspill, som arrangeres fra 22. mai til 5. juni, ble åpnet av ordfører Trude Drevland. Hun viste blant annet flere eksempler på hvordan Festspillene i løpet av sin lange historie har påvirket samfunnet både lokalt og nasjonalt med sitt kunstneriske program. Kunst har evne til både berike og endre mennesker og samfunn, understreket hun.
– Festspillene har hatt både muskler og mot til å gå nye veier, sa Drevland og oppfordret publikum til å være åpen og nysgjerrig og oppsøke nye opplevelser.
Også statsministeren vektla Festspillenes markante rolle for kulturnasjonen Norge. Han understreket han var imponert over hvordan tradisjon og nyskaping kombineres i festspillprogrammet.
– Festspillene er også viktig fordi man gjennom to uker skaper en unntakstilstand. Man kan få intense opplever som opphever hverdagens begrensninger og gir mulighet til å utvide erfaringen av livet. Kunst gjør livet større, sa Jens Stoltenberg.
Klare stemmerÅrets festspilltale var i år en festspillsamtale, og i anledning stemmerettighetsjubileet, snakket Vigdis Finnbogadottir og kulturminister Hadia Tadjik om kunst og kvinner. Om de mange kvinner med skarp penn og klar stemme, som bærer arven etter Amalie Skram, Camilla Collett og Aasta Hansteen videre.
Klare stemmer hadde også de 300 barna som sang utdrag fra utendørsshowet Murmuration som vises på Festplassen onsdag og torsdag kveld. De fremførte også Ja, vi elsker og Nystemten sammen med Bergen Filharmoniske Orkester. Solen skinte, men på grunn av sur vind var dessverre temperaturen på scenen lavere enn det de 75 musikerne må ha for å spille. Orkesterets medvirkning ble derfor begrenset til disse to numrene.
– Her er det 750 fingre som ikke må bli for kalde, forklarte de tre konferansierene i Bergen Impro Laug.
Bergen Filharmoniske Orkester har Skandinavia-premiere i kveld på Marco Polo i Grieghallen sammen Festspillene i Bergen og Bergen Nasjonale Opera.