Festspilldirektør Anders Beyer tror årets festspillprogram vil engasjere bredt. Her blir massevis av fornøyelser og musikalske høydepunkt, men det stilles også utfordrende spørsmål.
– I mangfoldet av arrangementer vil man gjenkjenne tematikk knyttet til grunnlovsjubileet med nøkkelord som drøm, håp, frihet og fremtid. Både forestillinger og samtaler vil ta opp spørsmål om demokratiske verdier, om hvem vi er og forholdet vi har til andre, sier festspilldirektør Anders Beyer.
Festspillene i Bergen arrangeres for 62. gang fra 21. mai–4. juni, og til åpningsseremonien kommer både Kronprinsparet og Statsministeren. Festspilltaler er Tor Bomann-Larsen.
For generasjoner av nordmenn har Thorbjørn Egners Kardemomme by fremstått som et idealsamfunn, tuftet på medmenneskelighet, frihet og deltakelse. Urpremieren Kardemomyang er laget spesielt for Festspillene av regissøren Morten Traavik. De siste årene har han gjennomført flere store og til dels kontroversielle kunstsamarbeider med nordkoreanske kunstnere, ungdommer og kulturmyndigheter.
– Denne konsertforestillingen byr på nytolkninger av Kardemomme by av talenter fra den prestisjefylte musikkskolen Kum Song. Kardemomyang åpner opp for refleksjoner rundt ulike samfunnsmodeller og verdier som frihet og fellesskap – tema som er ekstra aktuelle ved feiringen av Norges grunnlovsjubileum, sier festspilldirektør Anders Beyer.
Festspillene 2014 åpner med konsertforestillingen Stemmer – en urpremiere av den britiske komponisten Orlando Gough. Utgangspunktet er frigjøringskamper, og her bindes ulike musikalske uttrykk sammen med tekstutdrag fra uavhengighetserklæringer og motstandslyrikk fra en rekke land. Den unge forfatteren Astrid Luisa Niebuhr og medlemmer av Fargespill har forfattet en ny norsk grunnlov. I tillegg til solister fra bl.a. Sør-Afrika, Palestina og Sri Lanka, medvirker skuespillere fra Den Nationale Scene, Bergen Filharmoniske Orkester, et band og hele 200 korister. Forestillingen produseres av Bergen Nasjonale Opera.
Demokratiske verdier blir også diskutert når Pussy Riot kommer til Bergen 24. mai for å vise dokumentaren Pussy vs. Putin, og når tidligere nyhetsanker i NRK, Bjørn Hansen, inviterer Kåre Willoch, Noor Jdid og flere festspillkunstnere til samtale. Den danske teaterforestillingen basert på Anders Behring Breiviks manifest skal vises, og det blir også en ny teaterforestilling med navn Pearl of Scandinavia som behandler ekstremisme.
Spørsmål knyttet til norsk kultur tas videre i FRIKAR Dance Companys produksjon Bivrfrost og Ferske Sceners Nok en same, som blant annet tar for seg hvordan man forsøkte å fornorske den samiske kulturen.
Også musikkprogrammet byr på urfremføringer som tematiserer den nordiske folkesjelen, blant annet Nordisk messe, basert på nobelprisvinner Tomas Tranströmers dikt om den barske nordiske naturen og vår tids søken etter tilhørighet.
På musikkprogrammet står ellers norske stjerner som Leif Ove Andsnes og Solveig Kringlebotn og internasjonale navn som Natalie Clein, Julia Lezhneva og Le Concert Spirituel. Den amerikanske komponisten Steve Reich (75) opptrer selv med sitt favorittensemble, London Sinfonietta.
– Det er en glede å kunne presentere det ypperste av det ypperste på Festspillene. Vi skal lage en fest både for hode, hjerte og føtter, sier Beyer.