F.V.: Ingrid Andsnes (Foto: Tomas Moss), Marianna Shirinyan (Foto: Nikolaj Lund) Og Johan Dalene (Foto: Nikolaj Lund)

Klare for Troldhaugen

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Klare For Troldhaugen
29. oktober 2020

Ingrid Andsnes, Marianna Shirinyan og Johan Dalene har egne konserter på Troldhaugen under Festspillene 2021.

Oppdatering 11. mars 2021: Christian Ihle Hadland erstatter pianist Marianna Shirinyan, som tidligere var lansert som artist på konserten i Troldsalen torsdag 27. mai. Programmet er uendret. 

Programmet for Festspillene i Bergen 2021 begynner å ta form. Tidligere er åpningsforestillingen med Taylor Mac, som nylig ble tildelt Den internasjonale Ibsenprisen, lansert.

Nå slippes tre av konserter på Troldhaugen: Pianist Ingrid Andsnes skal spille i Griegs villa fredag 4. og lørdag 5. juni. Pianist Marianna Shirinyan opptrer i Troldsalen torsdag 27. mai, og fjorårets solistprisvinner, fiolinist Johan Dalene skal spille sammen med pianist Christian Ihle Hadland samme sted lørdag 5. juni.

I Griegs egen stue skal Ingrid Andsnes, som også er en formidler av rang, fremføre et program hun har delt inn i Step, Sway og Spin. Programmet er inspirert av bevegelse og rytmikk, og inkluderer et bestillingsverk av den norske komponisten Erlend Skomsvoll med tittelen Step Sway Spin. I tillegg blir det musikk av Grieg, Stravinskij, Bach og Ligeti, samt A Map of Laughter av Missy Mazzoli, som er festspillkomponist i 2021.

Både Marianna Shirinyan og Johan Dalene sto på det opprinnelige programmet for Festspillene i Bergen 2020, og måtte se sine konserter avlyst. Nå kommer de begge tilbake til Troldhaugen, med nye verkslister på programmet.

Den armensk-danske pianisten Marianna Shirinyan er kjent for sin følsomme spillestil og finslepne teknikk. På Festspillene har hun tidligere blant annet vært solist på Griegs a-mollkonsert. I Troldsalen skal hun spille The People United Will Never Be Defeated av den amerikanske komponisten Frederic Rzewski.

Svensk-norske Johan Dalene vant Den norske solistprisen i 2019. En internasjonal jury fremhevet den da 19 år gamle fiolinistens suverene spill og karisma, og en konsert under Festspillene er en del av premien.

– En fantastisk følelse og en stor ære å vinne! sa Johan Dalene i forbindelse med prisutdelingen, som fant sted på en konsert med Bergen Filharmoniske Orkester. (Se Johan Dalene spille Max Bruchs fiolinkonsert sammen med BFO her.)

Tross sin unge alder er Dalene i gang med en stor internasjonal karriere, med nylige eller nært forestående debuter i Wigmore Hall i London og Carnegie Hall i New York. Han er også en del av BBCs New Generation Artists-program og mentorprogrammet Crescendo. Denne konserten blir hans tredje festspillopptreden. En innspilling med den eminente norske pianisten Christian Ihle Hadland er like om hjørnet, og på denne konserten fremfører de sammen verk av Sinding, Auerbach, Ravel, Roumain og Waxmann.

Arrangementer som er planlagt på Festspillene i Bergen 2021 vil annonseres fortløpende utover høsten og vinteren.

Det er sannsynlig at planene for neste års festspill vil påvirkes av pandemien og smittevernrestriksjoner. Gjennom å lansere artister og forestillinger løpende, ønsker Festspillene å rette oppmerksomheten mot det arbeidet kunstnerne gjør, vel vitende om at det endelige festspillprogrammet kan se annerledes ut. Festspillene vil følge helsemyndighetenes påbud og anbefalinger, og ønsker å skape trygge forhold og minst mulig ulempe for publikum. Derfor vil billettsalget til Festspillene i Bergen 2021 først starte til våren.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?