Mathias Rugsveen Fremførte Brahmsiana, Rhapsody For Bayan Av Russiske Viacheslav Semionov (1946–) Sammen Med Kringkastingsorkesteret. Foto: Robert Rønning / NRK

Mathias Rugsveen (16) vinner Den norske solistpris

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Mathias Rugsveen (16) Vinner Den Norske Solistpris
22. november 2020

Søndag 22. november ble trekkspiller Mathias Rugsveen fra Oslo kåret til vinner av Virtuos 2020 og Den norske solistpris på 100 000 kr. En festspillkonsert er også en del av premien.

De fire finalistene i årets Virtuos var Nikita Khnykin, piano, Daniil Letiagin, slagverk, Balder Hella Mikkelsen, cello og Mathias Rugsveen, trekkspill. Alle spilte sammen med Kringkastingsorkesteret (KORK) i studio, som for anledningen var uten publikum. Hele finalen ble sendt på NRK2, og du kan se den her.

Mathias Rugsveen har spilt trekkspill siden han var fem år gammel, og det var tilfeldig at det var akkurat det instrumentet han skulle ende opp med.

– Mine foreldre ville at jeg skulle spille et instrument, og trekkspill var et av dem som hadde minst venteliste, forteller 16-åringen, som elsker de store variasjonsmulighetene som ligger i instrumentet sitt.

Mathias er ikke ukjent med konkurranser, og kom helt til finalen i Norske talenter i 2017 (se video). I Virtuos-finalen valgte han Brahmsiana, Rhapsody for Bayan av russiske Viacheslav Semionov (1946–).

– For en spilleglede! Som gammel festmusiker vil jeg si at man får lyst til å spille sammen med deg. Da er man sikret en ordentlig fest. Det er innlysende at Mathias har fått den russiske folkesjela inn med morsmelken. Du imiterer den ikke, du er den. Du fortolker den og skaper magi, sa festspilldirektør Anders Beyer.

Festspilldirektøren satt i juryen sammen med Eldbjørg Hemsing og Tine Thing Helseth, som også var begeistret.

– Noe av det aller vanskeligste som finnes, er jo å spille en enkel melodi sånn at den føles ekte og naturlig, og det får du til så til de grader. Det er herlig å sitte å høre på, sa Helseth.

Som vinner av Virtuos får Mathias Rugsveen et solistoppdrag med KORK og Den norske solistpris på 100 000 kroner, samt tilbud om en egen konsert under Festspillene i Bergen.

– Den norske solistpris er en inspirasjonspris, en kontant påskjønnelse av et strålende musikerskap og en dytt videre i karrieren. Prisen er sjenerøst donert av Karianne Westfal-Larsen, sa Beyer i finalen.

Finalen i Virtuos skulle opprinnelig ha vært avholdt 21. mars, og vinneren skulle ha representert Norge i EBUs internasjonale konkurranse Young Musicians i Zagreb. Sistnevnte ble dessverre avlyst grunnet pandemien.

Den norske solistpris deles ut hvert år. Pandemien førte til at fjorårets vinner, fiolinist Johan Dalene, måtte utsette sin premiekonsert i 2020, og han blir dermed også å høre på festspillprogrammet i 2021.

Arrangementer som er planlagt på Festspillene i Bergen 2021 vil annonseres fortløpende utover høsten og vinteren.

Det er sannsynlig at planene for neste års festspill vil påvirkes av pandemien og smittevernrestriksjoner. Gjennom å lansere artister og forestillinger løpende, ønsker Festspillene å rette oppmerksomheten mot det arbeidet kunstnerne gjør, vel vitende om at det endelige festspillprogrammet kan se annerledes ut. Festspillene vil følge helsemyndighetenes påbud og anbefalinger, og ønsker å skape trygge forhold og minst mulig ulempe for publikum. Derfor vil billettsalget til Festspillene i Bergen 2021 først starte til våren.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?