Lars Petter Hagen. Foto: Thor Brødreskift

Om Festspilldirektøren

Lars Petter Hagen tiltrådte som festspilldirektør 1. mai 2022.

Festspilldirektøren er ansatt i et åremål på fire år.  

Lars Petter Hagen (f. 1975) har siden 2003 jobbet som leder i det norske kulturlivet parallelt med en internasjonal karriere som komponist, kurator og mentor. Han kommer fra jobben som rådsleder for Norsk kulturråd og utviklingssjef i Oslo-Filharmonien.  

Hagen er oppvokst i Ski og bosatt i Oslo. Han studerte komposisjon ved Norges musikkhøgskole i årene 1995–2000, der han hadde Rolf Wallin og Asbjørn Schaathun som lærere. Han har også hatt undervisning med blant andre Brian Ferneyhough, Salvatore Sciarrino, Jonathan Harvey, Olav Anton Thommessen og Lasse Thoresen.  

Han hadde sitt internasjonale gjennombrudd som komponist på Donaueschinger Tage für Neue Musik i 2005 med bestillingsverket Norske arkiver, urfremført av Hilversum kammerorkester under ledelse av Peter Eötvös. Hans verkliste omfatter instrumental og vokalmusikk, lydinstallasjoner, elektroniske verker samt musikk for film og scene. Han har mottatt bestillinger fra ledende ensembler og orkestre, deriblant  Donaueschinger Musiktage, Ensemble Modern, Klangforum Wien, Darmstädter Ferienkurse, Neue Vocalsolisten Stuttgart, Collegium Novum Zürich, Radio France, Oslo-Filharmonien, Cikada og Det Norske Kammerorkester. Han mottok Arne Nordheims komponistpris i 2003 og Edvard-prisen for komposisjonen Passage – Silence and Light Triptych i 2004. I 2013 vant han Spellemannprisen i kategorien «Årets komponist» for en innspilling med Oslo-Filharmonien, og i 2020 vant han kategorien «Samtid» for verket Lament for kor, elektronikk og slagverk spilt inn av Det norske solistkor og Hans Kristian Kjos Sørensen. Hagen har undervist ved Darmstadt sommerskole i flere år og har vært en del av det interdisiplinære og internasjonale mentorprosjektet Forecast.   

Ved siden av sitt virke som komponist og underviser har Hagen hatt mange roller som kurator og kulturleder. Han ble kunstnerisk leder for foreningen Ny Musikk i 2003 og opprettet der Happy Days Sound Festival som han ledet frem til 2009. Etter å ha vikariert som leder av Ultimafestivalen i to år, ble han i 2011 utnevnt til direktør og ledet festivalen frem til 2017. Han var kunstnerisk leder for Nordic Music Days i 2009 og 2014. I 2017 ble Hagen prosjektleder for Oslo Filharmoniske Orkesters 100-årsjubileum som ble feiret i sesongen 2019/2020, og gikk i 2020 over i en stilling som utviklingssjef samme sted. Samme år tiltrådte han som rådsleder i Norsk kulturråd. 

Hagen har også vært aktiv som skribent, mentor og foreleser. 

For mer informasjon om Lars Petter Hagen, se Store norske leksikon.  

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?