Langeleikbrødrene fra Valdres.
«Mange av folkemelodiane til Grieg fekk ny ham og nytt liv nettopp her – på Troldhaugen. Vi ser fram til å puste liv att i dei gamle låttane, for på mange måtar høyrer dei også til her.»
Det skriver tvillingbrødrene Knut og Ole Aastad Bråten, som har vært sentrale i å løfte frem langeleiktradisjonen i Norge i nyere tid.
Etter en grunnleggende opplæring hos sin onkel Jørgen da de var tenåringer, startet brødrene en oppslukende reise inn i langeleikverdenen og oppsøkte både levende spellemenn og -kvinner og gamle opptak. Søstrene Oddrun og Gunvor Hegge ble deres viktigste læremestre, og gjorde dem til mangesidige deltakere i folkemusikkmiljøet. Til sammen har de vunnet Landskappleiken 12 ganger og fått med seg hver sin kongepokal.
På denne festspillkonserten bringer de to musikerne folkemusikkens sterke fortellertradisjon videre, sammen med tradisjonelt langeleikmateriale fra Valdres: Springarar, klokkelåter, heftige hallinger og rolige valser. Alt i Griegs egen stue.
«Arbeidet til Grieg har nok tidvis vore underkjent i folkemusikken. Sjølv om han brukte musikken som grunnlag for sin eigen musikk, var interessa hans for folkemusikken òg med på å gje auka merksemd og status til musikken og dansen,» skriver brødrene.
Foto: Ingvil Skeie Ljones
Knut Aastad Bråten & Ole Aastad Bråten medvirker også på Vetra sammen med festspillmusiker Ragnhild Hemsing mandag 27. mai.
Knut Aastad Bråten, Ole Aastad Bråten langeleik
Trad.
Trad. etter Olav Snortheim
Tusselåtten
Trad. etter Elisabeth Kværne
Førnesbronen
Trad. etter Guri Hegge
Springar
Trad.
I Oletjedn, i Olekinn
Trad. etter Ragnhild Olsdatter Viken
Sløngevippa
Trekrøssdans
Trad. etter Ola Grihamar
Legdekallen
Trad. etter Ola Brenno
Langeberglåtten
Trad. etter Guri Hegge
Prim i dullare
Trad. etter Gunnlaug Lien Myhr
Riddarvise
Trad. etter Eivind Groven
Sommarmorgon
Trad. etter Ragna Brenno Frydenberg
Sant Tomas-klokkelåtten
Trad. etter Gunnlaug Lien Myhr
Kjærleiksvise