Festspillene startet med folkekor

22. mai 2024

Tusenvis sang med da de 72. Festspillene i Bergen åpnet i strålende sommervær.

Åpningsseremonien for Festspillene i Bergen 2024 fant sted onsdag 22. mai på Torgallmenningen i Bergen sentrum, med statsminister Jonas Gahr Støre, kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery og 2600 andre i publikum.

Det var over 26 grader da statsministeren ble tatt imot av musikkorpsene Smørås skolemusikk og Ytrebygda skolekorps, før Festspillenes åpningsseremoni startet med sang fra vinduene i husene rundt den åpne plassen.

Konferansier Vidar Magnussen ledet arrangementet med Jennica Mariyampillai (8) fra Fargespill, og sammen fremførte de diktet «En yrende mainatt» av Priya Bains, som var skrevet til åpningsseremonien. Bergen Big Band og et folkekor med hundrevis av medlemmer fra skole- til pensjonistalder sto for musikken.

– Festspillene er som en stor bursdag for kunst, musikk og kultur, sa Jennica fra scenen.

Kormester Håkon Matti Skrede måtte snu seg i alle retninger for å dirigere det store folkekoret, som også ble godt hjulpet av tusenvis i publikum. På programmet sto blant annet korarrangementer av Griegs Dovregubbens hall, Solveigs sang og Chorus Mysticus fra Mahlers åttende symfoni.

– Stemmene til tusener av stolte bergensere høres kanskje ut som et mareritt for noen, men for meg er det en påminnelse om hva vi er samlet for å feire. Tusener av stemmer som i samklang viser oss at hver stemme betyr noe, sa Bergens ordfører Marit Warncke (H), som foretok den offisielle åpningen. 

Utendørsarrangementet er startskuddet for 15 dager med musikk, teater, dans og gratisaktiviteter.

– Peer Gynt sa det slik: «Ja, tenke det; ønske det; ville det; men gjøre det!». Han strevde litt med akkurat det. Festspillene på sin side både tenker, ønsker, vil, og mer enn det – dere gjør det igjen, år etter år: Med en gullrekke av utøvere og arrangementer som imponerer, inspirerer og inkluderer. Hele Norge er stolte av Bergen, som arrangerer Festspillene, sa statsministeren i sin tale. 

Etter åpningsseremonien ute i Bergen sentrum fortsetter Festspillene i Bergen med åpningsforestillingen Peer Gynt, i regi av Johannes Holmen Dahl og med Herbert Nordrum i tittelrollen. Forestillingen er en samproduksjon med Nationaltheatret.