Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har pr�vd � tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Hopp til hovedinnhold
22. mai - 5. juni 2024

Gull, glitter og tangenter

Hun har delt pianolærer med Lang Lang, er ekspert på russisk repertoar og har gått viralt på nett for sin utrolige teknikk og sine glitrende sceneantrekk. En av de største superstjernene innen klassisk musikk, Yuja Wang, kommer til Bergen under Festspillene 2024. 

Yuja Wang. Foto: Norbert Kniat/DG
Yuja Wang. Foto: Norbert Kniat/DG

Yuja Wangs strålende karriere har tatt form gjennom konsertserier, sesongopphold og omfattende turneer med noen av verdens ledende ensembler og dirigenter. Nå er hun Grammy-nominert for piano-soloene på The American Project, en innspilling av et nytt verk skrevet for henne av Teddy Abrams. Det står ikke på superlativene når pianisten omtales, og den kinesiske musikeren når stadig nye høyder med sin storartede spillestil.

Wang ble født i Beijing i 1987. Moren danset ballett og faren var perkusjonist. Pianotimene begynte da hun var seks år, og som fjortenåring reiste hun til Canada for å lære engelsk.

Yuja Wang. Foto: Norbert Kniat/DG
Yuja Wang. Foto: Norbert Kniat/DG

Året etter begynte hun på the Curtis Institute of Music i Philadelphia, hvor hun ble protesjéen til den anerkjente pianisten og læreren Gary Graffman, som tidligere tok Lang Lang under vingen.

Pianolærer Gary Graffman om det å ha hatt superstjernene Yuja Wang og Lang Lang som elever.

Etter fem år ble hun uteksaminert. Den unge pianisten erobret raskt internasjonale scener med sin særegne virtuositet, farens rytme og morens scenetekke og holdning i bagasjen.

Gjennombruddet kom da den 20 år gamle Wang erstattet en sykemeldt Martha Argerich i 2007 i Boston, Massachusetts. Argerich er omtalt som en av historiens beste pianister, og å steppe inn for henne er ingen enkel oppgave. Men den til da ukjente Wang dukket opp i en knallrosa kjole, og spilte Tsjajkovskijs første pianokonsert med stor overbevisning.

Yuja Wang. Foto: Julia Wesely
Yuja Wang. Foto: Julia Wesely

På nett har også artistens fingerspill nådd langt. En video fra 2008, året etter hun steppet inn for Argerich, har over 9 millioner visninger, og viser en 21 år gammel Yuja som spiller Humlens flukt i et brennkvikt tempo.

Yuja Wang spiller 'Humlens Flukt' i 2008.

I tillegg er artisten kjent for en fargerik og motebevisst bekledning. I en video med 15 millioner visninger fra Rakhmaninov-maratonet hun gjennomførte med Philadelphia Orchestra i Carnegie Hall i 2023, kan man se hennes gjenkjennelige raske bukk, og et nytt antrekk for hver pianokonsert.

Fem satser, fem kjoler.

Der kritikerne jevnlig diskuterer hennes utypiske klesvalg, virker Wangs bekledning og raske spillestil å treffe en akkord hos et yngre publikum. Hun går viralt på nett, og bidrar til å revitalisere klassisk musikk for ungdommer og unge voksne.

- Hvis musikken er vakker og sensuell, hvorfor ikke kle seg deretter?, sier hun selv om klesstilen til The Guardian.

- En av de beste motivasjonsfaktorene er når karer oppfører seg som duster, ler Wang i dette dybdeintervjuet.

En annen Wang-kvalitet, som er uvanlig i miljøet, er at hun nærmest alltid spiller et encore, og at hun ikke slipper programmet før rett før konsertdagen. Ofte vet man hvilke komponister hun skal spille, men ikke hvilke satser og stykker. Så hva hun skal spille i Grieghallen 27. mai blir rett og slett en overraskelse.  

Yuja Wang med Oslofilharmonien på BBC Proms i 2022.

Mellom paljetter, show og høye hæler er det utvilsomt Yuja Wangs teknikk som trumfer. I 2022 spilte hun i Oslo med Oslo-filharmonien, og i den anledning skrev NRKs anmelder:

– Det finnes et fem år gammelt YouTube-klipp hvor Wang spiller Prokofjevs «Toccata», op. 11. Jeg tipper jeg har sett det klippet 50 ganger. Én ting er at teknikken er på et overmenneskelig nivå. I tillegg spiller hun som om Gamle-Erik sjøl har tatt bolig i kroppen hennes. Det er så kraftfullt og demonisk at det rett og slett er skummelt.

Mon tro om det var dette klippet NRKs anmelder har sett igjen og igjen.

Når superstjernen Yuja Wang nå kommer til Bergen 27. mai 2024 i Grieghallen kan man oppleve teknikken, engasjementet og scenetekket hennes live.

Yuja Wang. Foto: Julia Wesely
Yuja Wang. Foto: Julia Wesely

Samtale

Koblet til chatbot
Hei! Ingen festspillansatte er tilgjengelige, men kanskje jeg kan hjelpe?
Hei! Jeg er Festspillenes chatbot. Hva kan jeg hjelpe deg med?

Hei! Kan vi hjelpe deg med noe?

Takk for praten!