Festspillåpning med kjærlighetsbudskap

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Festspillåpning Med Kjærlighetsbudskap

27. mai 2015

Da de 63. Festspillene i Bergen åpnet på Torgallmenningen, var det kjærligheten som sto i høysetet.

– Et mangfold av kunstneriske uttrykk fra mange land og generasjoner er Festspillenes kjennemerke. Festspillene er en kjærlighetserklæring til byen og verden. Den gjenspeiler bergenserens sinn. Alltid nystemt, om enn – selv for en nordlending – noen ganger i overkant høystemt, spøkte festspilltaler Gunnar Stålsett.Da H.M. Dronning Sonja, statsminister Erna Solberg og 3000 tilskuere inntok plassene i Bergen storstue, var byen helt nyvasket. Under den timelange konserten med taler, musikk og dans fikk den seg også en ekstra dusj. De ulike talene og innslagene ble imidlertid varmt mottatt. Årets festspill rommer over 200 konserter og forestillinger. Blant smakebitene som ble servert under åpningen, var sang og dans fra Stillehavsøyene, erotiske dikt ved Juni Dahr, romantisk sang fra Tora Augestad, Jan Eggum og Herborg Kråkevik, samt artistens Ugress’ elektroniske lek med byens store komponister. Trombonist Endre Rydland Vetås urfremførte fanfaren Chant d’amor komponert av Ørjan Matre. Som i festspillprogrammet for øvrig var den røde tråden kjærlighet i dur og moll.

– Festspillene begynner på Torgallmenningen. Det er en programerklæring. For torget er samfunnsrommet, et åpent rom med plass til et mangfold av skjebner og livsfortellinger. Her kan politikk, kultur, og livssyn komme ut av sine bobler. Nettopp på torget, på verdens mange torg, føres en daglig kamp for menneskeverd, frihet og demokrati – til seier eller nederlag. Når religiøs og nasjonalistisk ekstremisme i dag er på fremmarsj i alle religioner og alle regioner, står torget for protesten og for håpet, sa Stålsett i sin tale, hvor han la vekt kjærlighetens to «etternavn», nestekjærlighet og toleranse.

Også statsministeren viste til hvordan Festspillene løfter frem nye perspektiver på utfordringer vi står overfor gjennom både kunst og debatt.– I år tar Festspillene blant annet opp religionskritikk og ytringsfrihet i sine forestillinger. Slik viser festivalen seg som en sentral samfunnsaktør på flere måter enn den kunstneriske, sa Solberg.Åpningen av de 63. festspill var det ordfører Trude Drevland som sto for.

Festspillene rommer store navn innen klassisk musikk, nye teaterforestillinger med brodd, og ikke minst fornøyelige opplevelser for store og små. I de kommende 15 dagene blir det 11 urpremierer og 13 urfremføringer av musikkverk. Det blir også en rekke skandinaviapremierer, norgespremierer og kjente artister.

Festspillene skal ivareta og utfordre klassikerne, og på programmet står både teaterforestillingen Kafka feat. Röyksopp, en dristig sør-afrikansk versjon av Strindbergs Frøken Julie, Sæverud-verk tolket av Ugress og klassiske konserter spilt på rockebar. Klassisk musikk blir iscenesatt på helt nye måter under en «silent concert» 06. juni: Like etter at 250-årsjubilanten Bergen Filharmoniske Orkester spiller Griegs a-mollkonsert og et nytt musikkverk i Grieghallen, blir musikken overført til hodetelefoner og iscenesatt med lys, dansere og video på Lille Lungegårdsvann. Det er det tyske phase7 som står bak showet, som har fått navnet Midnight Reflection. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?