Festspillene i Bergen presenterer et mangfoldig konsertprogram og nye sceneproduksjoner fra blant annet Grønland, Island og Kina. En rød tråd er forholdet mellom tradisjon og nyskaping, og spilleglede på tvers av generasjoner.
– Jeg er veldig stolt av årets festspillprogram. Vi samler en rekke av de mest etterspurte musikerne innen den klassiske tradisjonen i Bergen og byr på nye interessante og oppsiktsvekkende sceneproduksjoner. I tillegg tar vi i bruk arenaer på en ny måte, sier festspilldirektør Per Boye Hansen.
Nye sceneproduksjonerSveitsiske Christoph Marthaler har i løpet av de siste 20 årene etablert seg som en av Europas mest anerkjente regissører, og hans nye musikkteater fra Grønland blir et høydepunkt under årets festival. Dette er en samproduksjon mellom Festspillene og en rekke andre kulturinstitusjoner i Europa.
Fra Island kommer suksessforestillingen Gerpla og Eirik Stubø debuterer som operaregissør med åpningsoperaen Oedipus Rex. Kinesiske oppsetninger av Jon Fosse og Henrik Ibsen gir nye perspektiv på norsk dramatikk.
Israelske Sharon Eyal har laget en forestilling for Carte Blanche og den fransk-tunisiske danseren Héla Fattoumi gjester Festspillene med den omdiskuterte soloforestillingen Manta om muslimske klesplagg.
Stort aldersspenn i Ole Bulls åndMusikkprogrammet består av konserter med kjente navn som Evgeny Kissin, Andreas Scholl, Patricia Kopatchinskaja og Khatia Buniatishvili. I tillegg har Festspillene invitert et superlag av strykere i anledning det nye prosjektet «The Flame of Ole Bull» som favner mer enn tjue konserter, samtaler og mesterklasser. Bergen får blant annet besøk av Ida Haendel (82) – en legende i musikkverdenen. Et par hundre barn skal også samles til et kjempeorkester i Ole Bulls ånd.
– I tillegg til blendende strengespill hadde Ole Bull teft for både talentutvikling og internasjonal folkemusikk, og alle disse sidene ved Bull skal gjenspeiles i prosjektet, sier festspilldirektøren.
På Ole Bull Scene etableres en møteplass for populær musikk med røtter i folkemusikk. Nye konsertserier– Festspillene skal være en døråpner for nye formidlingsformer og utforske skjæringspunkter og forbindelseslinjer mellom ulike sjangere, sier festspilldirektøren.
Hva skjer når musikken fremføres i nye omgivelser? I en gresskledd sal? Mellom skjermbrett og filmlerret? Komponisten Henrik Hellstenius er kurator for fire konsertforestillinger i Logen hvor over tretti musikere utforsker ulike tema. Dette er Festspillenes største satsing på samtidsmusikk noen sinne.
I komponisthjemmene arrangeres i år konsertserien «Norske nedslag» som presenterer noen av Norges mest kjente verk i etterkrigstiden.
Festspillpublikummet kan også overnatte i det gamle fengselet hvor multikunstneren Kurt Johannessen med venner skal gi dem en uforglemmelig opplevelse.
Cirkus Cirkör tilbakeOgså i år har Festspillene et stort familieprogram. En av fjorårets store suksesser, Nordens største nysirkus, Cirkus Cirkör, er tilbake med en ny forestilling og det blir også utendørssirkus for barna med Cirka Teater. Sammen med Bergen Filharmoniske orkester og Nordic Black Theatre presenteres storbyversjonen av Romeo og Julie.