Sanger fra øyene

  • Hjem
  • Festival
  • 2021
  • Artikler
  • Sanger Fra Øyene
Av: 
Av: Ketil Mosnes
23. mars 2021

Eivør om inspirasjon, hjemlandet, og nysgjerrigheten på musikk.

Eivør Pálsdóttir er en færøysk sanger og komponist. Hun vant en sangkonkurranse på TV i hjemlandet som 13-åring, og har siden vunnet flere priser både i Danmark, på Island og på Færøyene. Selv om artistens røtter ligger godt plantet i færøyske kvad, har hun gjennom karrieren vært innom sjangere som jazz, rock, folkemusikk, salmer, klassisk musikk, triphop og pop, fordelt på et tosifret antall album. Selv har Eivør fortalt at hun vokste opp i en musikalsk familie, der moren sang hele tiden og faren skrev dikt og små historier nesten hver dag. Hun har beskrevet foreldrene som sine første mentorer, i tillegg til at det var mye musikalsk aktivitet i lille byen hun bodde i, noe som hjalp til med å legge et godt grunnlag for den kommende karrieren.

Festspillene tok en prat med Eivør, der hun startet med å fortelle om noen av sine musikalske favoritter:– Åh, jeg hører på all slags musikk, avhengig av hvilket humør jeg er i. Jeg er alltid nysgjerrig på musikk som er dristig, men samtidig vakker. I det siste har jeg hørt mye på artistene Sevdaliza og SOPHIE. Jeg vender også ofte tilbake til gamle klassikere som rørte meg da jeg var yngre, som Nick Drake og Leonard Cohen.

Er det riktig å hevde at de færøyske musikalske røttene dine alltid kan høres i det du lager, uansett hvilken sjanger du befinner deg i?

– Ja, jeg tror definitivt at det er riktig. Nysgjerrigheten på musikk startet med den tradisjonelle færøyske folkemusikken; den utgjør en stor del av hverdagslivet på øyene der jeg vokste opp. Den utemmede naturkraften, og det å være omgitt av havet, har vært en av mine viktigste inspirasjonskilder. Lyset som hele tiden skifter, kontrasten mellom det myke og det harde…det har alltid funnet veien inn i musikken min på et eller annet vis. Jeg ser på det som en slags ‘kjerne’ i alt jeg lager.

I dag har Eivør - som synger på færøysk, islandsk, norsk, svensk, dansk og engelsk – fans over hele verden, godt hjulpet av hennes medvirkning på lydsporene til blant annet filmen The Last Kingdom, TV-serien Game Of Thrones og spillet God of War. Vokalen er blitt beskrevet som ‘en lys og var sopranstemme som også kan bryte ut i dramatiske rop og skrik på scenen’. Hun er klassisk utdannet, og har blant annet sunget solo i den færøyske operaforestillingen Firra så vel som spilt tittelrollen i kammeropera-forestillingen Marilyn Forever (om Marilyn Monroe) med musikk av den britiske komponisten Gavin Bryars. Hun har også opptrådd på alt fra Roskildefestivalen i Danmark til scener på Grønland og i Canada. Det er nærliggende å spørre om Eivør er arbeidsnarkoman:

– Haha! Vel, det korte svaret er JA. Jeg har gitt ut ni soloalbum og har i tillegg vært med på en haug med andre innspillinger og prosjekter siden jeg startet med musikk. Og hver gang jeg har gjort noe ferdig begynner jeg å tenke: ‘Hva skal jeg gjøre nå?!’

– Kan du fortelle litt om hva vi får høre på Festspillene?

Det blir materiale fra mitt nye album SEGL, og det gleder jeg med veldig til å presentere. I likhet med de fleste andre musikere har jeg ikke spilt konserter på lenge, og det skal bli en stor lettelse å endelig få sunget disse sangene live! Jeg kommer selvsagt til å fremføre litt eldre materiale også, og jeg tar med meg hele bandet mitt!

– De fleste i Norge tenker gjerne på Færøyene som noe litt eksotisk, selv om dere strengt tatt ikke er så langt unna oss i luftlinje. Hva ser du som de største kulturelle forskjellene mellom de to landene?

Jeg tror vi har ganske mye til felles, slik som for eksempel den litt mørke formen for humor. Men den største forskjellen…hmmm….kanskje folk på Færøyene er litt mer ‘avslappet’; de er ikke så opptatt av å gå turer og å løpe rundt på fjellet, haha!

Eivør/fakta:
  • Født, 1983 i Syðrugøta, Førøyene

  • Albumutgivelser: 17 (9 soloalbum. Det nyeste albumet Segl ble sluppet i 2020).

  • Utmerkelser:2004 Årets kvinne (Færøyene).2006 Planet Awards (Færøysk musikkpris) – Beste kvinnelige vokalist.2006 Årets Folk vokalist (Danmark).2009 Planet Awards – Beste kvinnelige vokalist.2012 Planet Awards – Beste kvinnelige vokalist / Beste artist / Beste album2013 Nominert til Nordisk råds musikkpris.2013 DJBFA-prisen Danske Jazz-, Beat- og Folkemusikk-autorers pris.

  • Har samarbeidet med blant andre: Nephew (dansk popgruppe).Nik & Jay (dansk hiphop-/popduo).Vamp (norsk folkemusikkgruppe).Kristian Blak (færøysk komponist).Gavin Bryars (britisk komponist).DR Big Band.Bill Bourne (kanadisk folkrockartist).

Støttet av Vestland fylkeskommune

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?