Ung på scenen - eldst i flokken

 • Hjem
 • Festival
 • 2022
 • Artikler
 • Ung På Scenen - Eldst I Flokken
Av: 
Av: Ketil Mosnes
11. mai 2022

Supertalentet Isata Kanneh-Mason har hatt det travelt, til tross for pandemi og lockdown.

Da pianisten Isata Kanneh-Masons debutalbum Romance ble utgitt i 2019, gikk det rett inn på førsteplass på UK Classical Charts. Gramophone kalte albumet 'en av de mest sjarmerende og engasjerende debutene' de hadde hørt, mens Classic FM hyllet Kanneh-Mason som a player of considerable talent'. En god start på albumkarrieren der, altså. Hun fulgte opp debuten med albumet Summertime i 2021, som inneholder pianokomposisjoner fra det 20. århundrets USA.

Isata er eldst av sju søsken, og hele søskenflokken anses å være store talenter på den klassiske musikkscenen i hjemlandet England. Isata opptrer da også tidvis sammen med søsknene, inkludert jevnlige duo-konserter med den minst like kjente broren; cellisten Sheku Kanneh-Mason.

“People can't be interested in something they aren't exposed to (…) Every time I introduce classical music to young people they always have a positive and natural reaction to it”

- Isata Kanneh-Mason

Den unge pianisten studerte piano hos Joanna MacGregor og Carole Presland ved Londons Royal Academy of Music, og parallelt med studiene startet hun på en stadig mer vellykket og travel karriere som soloartist; noe som innebar soloopptredener og kammerkonserter over hele Storbritannia så vel som i utlandet. Hun har også vært programleder på BBC, spilt sammen med Sir Elton John, samt vunnet et tosifret antall priser. I tillegg ble hennes tidligere nevnte debututgivelse en stor suksess; et album hvis repertoar i sin helhet er viet den tyske komponisten Clara Schumann.

Selv virker Kanneh-Mason å ha en  jordnær tilnærming til sin egen suksess. Hun har blant annet uttalt at hun ikke anser det hun driver med som 'elitistisk', og hun synes ikke andre bør tenke slik heller.

Isatas festspillkonsert var programmert til både Festspillene 2020 og 2021, men pandemirestriksjoner har ført til at det først blir i år hun kommer til Troldhaugen.

Veldig mange kulturarrangementer er av åpenbare grunner blitt avlyst det siste året. Hva har du drevet med i periodene der du opprinnelig skulle ha vært på turné?

– Jeg var selvfølgelig lei meg siden mange av konsertene ble avlyst, men jeg endte likevel opp med å ha det ganske travelt. Jeg gjorde blant annet flere online-konserter, noen sosial distanse-konserter, samt noen innspillinger hvorav den ene nylig ble utgitt! Jeg spilte også mye kammermusikk med familien min, så vel som med andre musikere, dersom restriksjonene tillot det.

– Karrieremessig har du vært på en fantastisk reise så langt. Er det noen spesielle høydepunkter eller  hendelser i løpet av karrieren som du vil fortelle om?

– Så langt har jeg hatt glede av alle konsertene i karrieren, men høydepunktene kommer alltid når jeg spiller kammermusikk. Blant favorittene mine er to konserter i Wigmore Hall; en med min bror Sheku og en med begge brødrene mine og noen venner. Jeg må også nevne en kammermusikk-konsert på Kings Place som mine brødre, noen venner og jeg selv nylig gjorde.

– Du begynte å spille piano i veldig ung alder. Når innså du at du hadde et spesielt talent, og at dette var noe du ønsket å gjøre profesjonelt?

– Jeg begynte å spille piano da jeg var seks år, og da jeg var rundt åtte eller ni bestemte jeg meg for at jeg ville bli profesjonell musiker. Jeg tror ikke jeg var veldig klar over begrepet ‘talent’, jeg visste bare at jeg elsket musikk og at jeg var forberedt på å jobbe hardt!

– Hvis du måtte spille et annet instrument i ett år, hvilket ville det vært? Og hvorfor?

– Da ville det vært cello. For meg har celloen den vakreste lyden av alle instrumenter!

– På debutalbumet ditt hyller du Clara Schumann. Noen ord om hvorfor du valgte henne?

– Jeg valgte Clara Schumann fordi jeg forelsket meg i musikken hennes da jeg ble introdusert for den. Det fungerte ikke å kombinere Schumanns verker med andre komponisters verker på albumet, da det var så mye å utforske hos henne. Musikken hennes trengte å fylle et helt album!

– Tror du at eksponeringen du, dine søsken og andre talentfulle unge musikere får i dag vil bidra til å trekke et yngre publikum mot den klassiske scenen?

– Jeg håper at unge mennesker ser noe av det som jeg og min familie gjør, og føler seg inspirert til å plukke opp et instrument. På konsertene våre kommer noen ganger ungdom eller til og med barn og forteller at det er deres første klassiske konsert, eller at de har begynt å spille et instrument på grunn av en av oss. De øyeblikkene er alltid fantastiske!

Intervjuet med Isata Kanneh-Mason ble gjort våren 2021.

Isata Kanneh-Mason/fakta:
 • Aktuell på Festspillene i Bergen 2022 med to konserter i Griegs villa.

 • Søsken: Braimah (fiolin), Sheku (cello), Konya (piano og fiolin), Jeneba (piano og cello), Aminata (fiolin og piano), Mariatu (cello og piano).

 • Har blant annet opptrådd på Edinburgh Festival, Théâtre des Champs Elysées, Teatro della Pergol, Carnegie Hall, Barbican Centre's Sound Unbound festival, Snape Proms, samt på konsertscener fra Antigua og Cayman-øyene til Perth, Australia.

 • TV-programleder under overføringen av BBC Proms i 2019.

 • Young Artist in Residence hos Royal Liverpool Philharmonic Orchestra i 20/21-sesongen.

 • Et utvalg av meritter: Til finalen i pianokategorien under The BBC Young Musician 2014. Vinner av The Walter Todds Bursary for the most promising musician. Vinner av The Royal Academy Iris Dyer Piano Prize (4 ganger). Vinner av The Mrs Claude Beddington Prize 2016 for outstanding recital results at The Royal Academy. Vinner av The Royal Academy Christian Carpenter Recital Prize 2018. Vinner av The Harold Craxton Chamber Music Prize 2018. Vinner av Wilfred Parry (Brahms) Prize 2018 at The Royal Academy. To ganger vinner av ABRSM Gold Awards da hun var ti og elleve.Mottok Elton John Scholarship på The Royal Academy of Music, og opptrådte  sammen med Sir Elton John i Los Angeles i 2013.

Støttet av Vestland fylkeskommune

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?