Näkymätön Kansa – Det Usynlige Folket Er Den Første Kvenske Festspillforestillingen. Foto: Jørn Holm

Fra Det usynlige folket til en catwalk gjennom byen

  • Hjem
  • Festival
  • 2023
  • Artikler
  • Fra det usynlige folket til en catwalk gjennom byen
23. mars 2023

Programmet spekkes med hele 30 nye arrangement, deriblant den første kvenske festspillforestillingen.

Ordskifter, film, mesterklasser, konserter og en enorm catwalk til byens befolkning: Nå nærmer årets festspillprogram seg komplett.  

En samling av bergensere 

What Is the City but the People? er en feiring av menneskene i byen der vi bor, og blir årets åpningsseremoni. På starten av 15 dager med festspill dukker en gul, 60 meter lang catwalk opp på Festplassen. Her vil medlemmer av hele samfunnet ta over rampelyset, akkompagnert av live-musikk, tekst og fotografier. Til sammen blir det et kaleidoskopisk bilde av livet i Bergen, om folkets historier, følelser og sjel.   

I forestillingen Näkymätön kansa – Det usynlige folket stilles et annet spørsmål: Hva ser du for deg når du tenker på en kven? I denne kritikerroste teaterforestillingen leter de kvenske skuespillerne sammen med publikum etter det kvenske og en nordlig identitet.  

Pride-feiringen nærmer seg også, og Festspillene er med på åpningen på DNS. På Store Scene feires kjærligheten med musikk, drag og sterke stemmer – og det legges opp til en festaften uten like.  

Og kanskje tør du utfordre en Brann-spiller til triksekonkurranse? Spillere fra Brann Kvinner tar turen til Festallmenningen, og her kan man få alt fra autografer til dribletriks.  

Ordskifter og operapub 

Gode samtaler, diskusjoner og intervjuer finner sted på årets festival. Om det er en diskusjon om den vestlige kanon med bestselgerforfatter Alex Ross, et nært møte med festspillmusiker Lise Davidsen eller artist og musiker Nils Bech, historien om festspillkomponist Anne-Marie Ørbeck eller en visitt innom gamle kulturdebatter – på ordskifteprogrammet på Kulturhuset finnes interessant lytting og temaer for alle og enhver. 

På Kulturhuset blir det også Operapub. Med Bergen Nasjonale Opera legges det opp til en uhøytidelig opera-opplevelse, når sopraner og tenorer, lokale amatører, studenter eller korister akkompagnerer klinking i glassene med sanger fra et bredt repertoar.

Folk og folkelig i forskjellige format 

Konsertserien i Kulturhuset er nå komplett med flere prisvinnende og kritikerroste musikere.  

Kim Myhr er den norske komponisten og gitaristen som har tatt anmelderne med storm med fjorårets album Sympathetic Magic. En blanding av prog-rock, samtidsmusikk, jazz og folk danner et lydlandskap som er ekstatisk og rørende i symfoniske proporsjoner.  

Svenske Sara Parkman er et ikon innen moderne folkemusikk. Hun gjenoppdager folkemusikken i en tøff og feministisk drakt som hører best til på et uoppdaget sted mellom gårdsbruket og nattklubben.  

Estiske Mari Kalkun lager stemningsfull folkesang fra sine røtter sør-øst i Estland. I kjærlighetsbrev av lyd forteller hun om bondeliv, skog og tåkete åser i hjemlandet, og akkompagnerer seg selv på piano, gitar og kannel.  

Mye, mye mer 

I tillegg fyller vi programmet med film, musikk og utendørsaktiviteter. Les deg opp på hele programmet her. Det kommer et par overraskelser til, men hele programmet for Festspillene i Bergen 2023 er snart lansert.  

Forhåndssalg med FiB Fordel  

Ordinært billettsalg starter fredag 24. mars kl 10:00. Med FiB Fordel-medlemskap kan du kjøpe billetter allerede nå. Les mer om og kjøp medlemskapet her. 

Alt hittil lansert program finner du på programsiden på fib.no.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?