Øyvind Torvund. Foto: Synne Sofi Bårdsdatter Bønes

Øyvind Torvund blir festspillkomponist

 • Hjem
 • Festival
 • 2023
 • Artikler
 • Øyvind Torvund blir festspillkomponist
25. oktober 2023

Festspillkomponisten 2024 er kjent for store planer og et enormt musikalsk spenn. I vår presenterer han ny musikk til både symfoni og musikaler i Bergen.

– Det er en stor ære å være festspillkomponist, nesten litt vanvittig. Jeg er veldig glad for muligheten til å gjøre og teste ut nye ting, sier komponist Øyvind Torvund.

Med bred kunstnerisk virksomhet er komponisten fra Frekhaug utenfor Bergen blitt en av Norges mest internasjonalt anerkjente komponister, og musikken hans er mye spilt i inn- og utland.

– Vi er utrolig stolte over å presentere Øyvind Torvund som årets festspillkomponist. Festspillene i Bergen er et sted for møter mellom kunstneriske uttrykksformer, det eksperimentelle og det tradisjonelle, det lokale og det internasjonale. I Torvunds kunstneriske prosjekt finnes alt dette. Han er en viktig ambassadør for norsk musikk og representerer den åpenheten, nysgjerrigheten og ureddheten som Bergens musikkliv er verdenskjent for, sier festspilldirektør Lars Petter Hagen.

Torvunds musikk skal presenteres over fire ulike arrangement: Det blir en barneforestilling, ny kammermusikk med amerikanske JACK Quartet og Yarn/Wire, planer om nye musikaler fremført av BIT20 Ensemble* og ny orkestermusikk i Grieghallen, med Bergen Filharmoniske Orkester plassert på ulike steder i den store konserthallen.

­– En fellesnevner med stykkene er at jeg prøver å kombinere måter å tenke musikk på, og skape nye former for lytteopplevelser, sier festspillkomponisten, som også har bakgrunn som elgitarist.

Da han mottok Kunstpreis Musik i Berlin i 2022 for sitt virke de ti siste årene, skrev juryen at Torvund forsøker «å utvide horisonten for vår tilværelse ved å gi den en helt egen musikalsk form. Innenfor komponistscenen er han en dristig, autonom stemme som setter originale ideer inn i en smart og overbevisende dramaturgisk form.»

Komponisten har laget verk for både soloinstrumenter, ensembler og orkestre, og har også inkorporert selve stedet der musikken fremføres i flere av sine verk. I en serie verk med tittelen Plans har Torvund utvidet musikken med egne tegninger av fantasifulle situasjoner i konsertsalen. Akustiske og elektroniske lydkilder, nøyaktig notasjon og improvisasjon, lyder fra naturen, tradisjonelle instrumenter og ny teknologi og elementer fra folkemusikk, pop, klassisk og samtidsmusikk er alle like naturlig til stede i det musikalske universet han har skapt.

– Torvunds musikk er svært egenartet, modig og undrende på samme tid. Den er vakker, underfundig og ofte befriende morsom, sier Hagen.

Fakta/Øyvind Torvund

 • Født 1976 i Porsgrunn, oppvokst i Kviteseid i Vest-Telemark

 • Studerte komposisjon ved Norges Musikkhøgskole og Universität der Künste i Berlin

 • Har skrevet verk innen en rekke sjanger og for ulike besetninger, for blant annet Oslo-Filharmonien, BIT20 Ensemble, JACK Quartet, Yarn/Wire og Klangforum Wien

 • Har mottatt Arne Nordheims komponistpris, EDVARD-prisen, to Spellemannspriser og Kunstpreis i Berlin og vært nominert til Nordisk Råds musikkpris

 • Kjent for å kombinere akustiske og elektroniske lydkilder, improvisasjon og et bredt spekter av musikalske inspirasjonskilder

 • Utgir ny musikk i februar og har flere urfremføringer under Festspillene i Bergen 2024

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?