Foto: Johanne Karlsrud

Torgallmenningen = Festallmenningen i tre år – minst!

  • Hjem
  • Festival
  • 2023
  • Artikler
  • Torgallmenningen = Festallmenningen i tre år – minst!
01. februar 2023

Festspillene i Bergen og Grieg Foundation har inngått en ny, flerårig samarbeidsavtale som gjør det mulig å skape en gratisarena for alle midt i sentrum i de tre neste festivalene.

Festallmenningen startet i 2022, med lekeplass, konserter, show, familieforestillinger, debatt og installasjoner som en del av feiringen av Festspillenes 70-årsjubileum. En rekke norske og internasjonale artister og samarbeidspartnere sto bak de mange kunstneriske opplevelsene på Torgallmenningen, som var ombygget og gjort grønnere for anledningen.

Gratistilbudet trakk over 30 000 besøk i fjor, og planlegges nå frem til Festspillene i Bergen 2025.

Festspilldirektør Lars Petter Hagen ser på denne nye utendørsarenaen som et bankende hjerte i Festspillene.

– Festspillene er for alle, og Festallmenningen er kanskje det beste eksemplet vi har på det. Det er åpent, tilgjengelig, gratis, et vell av kunstneriske uttrykk for alle aldersgrupper, og det ligger midt i Bergen sentrum, sier han.

Grønnere løsninger

Hele programmet for Festallmenningen 2023 lanseres senere i år, og det vil blant annet bli arrangementer på dag- og kveldstid, konserter, lekeplasser og pop-ups fra det australske nysirkuskompaniet Cirka.

“Gjennom Festallmenningen ønsker vi å skape en frodig møteplass og et sted for å dele opplevelser med andre”

- Festspilldirektør Lars Petter Hagen

Byarenaen utvikles av Vill Mer i tett samarbeid med Festspillene. Gjenbruk, flerbruk, tilgjengelighet og åpne løsninger er viktige stikkord. Sittemøblene, laget av Signo Dokken i fjor, har vært på utlån til Bergen matfestival og kommer nå tilbake til Festspillene, og samarbeid med Stend jordbruksskole sørger for flere planter i byrommet.

– Gjennom Festallmenningen ønsker vi å skape en frodig møteplass og et sted for å dele opplevelser med andre, sier Hagen.

Avgjørende for tilbudet til publikum

Grieg Foundation har støttet Festspillene siden fondet ble opprettet i 2002, og var med på oppstarten av Festallmenningen i 2022. Den nye avtalen er på hele 9 millioner kroner over tre år, og er en av de største samarbeidsavtalene Festspillene har inngått noensinne.

Festspilldirektør Hagen er tydelig på at den økonomiske støtten er avgjørende. – Å ha en solid, flerårig avtale på plass gjør at vi har muligheter til å tenke fremover og investere tid og ressurser i et prosjekt vi tror kan få stor verdi for kulturlivet, byen og Festspillene også på lang sikt. Med en nedgang i tildelingen fra Kulturrådet og bortfallet av gaveforsterkningsordningen, er slike økonomiske avtaler avgjørende for hva Festspillene kan tilby publikum, sier festspilldirektøren.

“Grieg Foundation ønsker å bidra til at Bergen er en levende kulturby for alle”

- Elna-Kathrine Grieg, styreleder i Grieg Foundation

Styreleder Elna-Kathrine Grieg i Grieg Foundation er stolt av at de muliggjør Festallmenningen de neste tre årene.

– Grieg Foundation ønsker å bidra til at Bergen er en levende kulturby for alle. De siste årene har vår støtte til Festspillene gått til gratis arrangement og familieprogram ute. I en tid hvor mye i samfunnet vårt er usikkert er det ekstra viktig med fokus på musikk og kulturopplevelser som er åpen for alle. Festallmenningen bringer Festspillene ut til hele byens befolkning og til alle tilreisende. Vi tror Festallmenningen vil gjøre Festspillene til en enda større folkefest med mer liv og gode felles opplevelser midt i hjertet av den fine byen vår.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?