Artisten Dillon Kommer Fra Berlin Til Landmark Og Festspillene. Foto: Simon Habegger

Fjerne og nære stemmer

14. februar 2024

Impulser fra blant annet Berlin, Mali, Tromsø og Bergen på 1200-tallet står på årets festspillprogram.

Programmet for Festspillene i Bergen 2024 fortsetter å ta form: På selveste valentinsdagen slippes hele 16 nye programposter.  

Saksofonist og komponist Bendik Giske kommer til Håkonshallen med DJ-en Barker fra den legendariske Berlin-klubben Berghain. Sammen har de laget helt ny musikk som får sin urfremføring i steinhallen.  

Bel Canto er tilbake med ny musikk. I vår kommer albumet Radiant Green, og det blir første gang på over to tiår at det kommer ny musikk fra den prisbelønte Tromsø-duoen. 

Internasjonale stemmer  

Artisten Dillon er også basert i Berlin, men kommer opprinnelig fra Brasil. Hun er kjent for den skjøre klangen i stemmen, og lager elektronisk musikk med lidenskapen til en singer-songwriter.  

Erland Cooper er blitt kalt naturens låtskriver, og valgte å la naturkreftene få direkte innvirkning på sitt siste album: Han gjemte musikken et sted på Orknøyene, og det tok flere år før den ble funnet. 

«Sammen med noen strålende musikere vil jeg forsøke å fremføre det live igjen, nøyaktig slik det høres ut når det kommer fra jorden», sier artisten, som lager musikk med spor av ambient, keltisk folkemusikk og klassisk musikk.   

Fatoumata Diawara har samarbeidet med artister som Flea (Red Hot Chili Peppers) og Damon Albarn (Blur, Gorillaz), og er, ifølge henne selv, den første maliske kvinnen som spiller elektrisk gitar.  

Musikken beveger seg fra jazz til afrobeat med impulser fra både Vest-Afrika og vestlig pop. Tekstene handler om rasisme, kvinners undertrykkelse og afrikansk identitet, og blir sunget på det maliske språket bambara.

Glemte stemmer

I minikonsertserien Glemte stemmer på Siljustøl løfter Festspillene frem to bergenske komponister: Inger Bang Lund og Borghild Holmsen.  

Begge ble ansett som store talenter, reiste ut i verden for videre studier og gjorde suksess på hjemmebane og internasjonalt. I dag blir musikken deres sjelden fremført. Konsertene i Sæveruds stue blir en unik mulighet til å dukke ned i lite kjente verk fra norsk musikkhistorie.   

Magnus Lagabøte, eller Kong Magnus VI, er langt ifra glemt, selv om han levde på 1200-tallet. I år feirer hans livsverk, Landsloven, som har vært med å prege det norske samfunnet helt frem til vår tid.   

750-årsjubileet for Magnus Lagabøtes landslov fra 1274 markeres med en konsert i Håkonshallen med Bergen Domkor og folkemusikktrioen Østerlide, en rundtur i Rosenkrantztårnet og på en gudstjeneste i Bergen Domkirke, der Magnus Lagabøte er gravlagt. 

Festspillene jobber også med artister som er i ferd med å etablere seg og utvikle sin egenart.  

På årets program kan du høre helt ny musikk av bergenskomponisten Jo David Meyer Lysne, og du kan oppleve unge komponister og strykere i et mesterklasseprogram med cellist Amalie Stalheim og komponist Therese Birkelund Ulvo

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?