Syng med – Sommerfavoritter - Festallmenningen

Sees vi på Festallmenningen?

Få med deg gigantiske dukkehender, dans med teip og radbrukne nasjonalskatter, når Torgallmenningen igjen blir omgjort til Festallmenningen.

«Aldri har vel Festspillene vært tilgjengelig for så mange! (...) Ta turen til Festallmenningen og bli frelst», skrev en BT-leser. 

Mellom torsdag 23. mai og søndag 2. juni vil Torgallmenningen igjen bli pyntet og omskapt til Festallmenningen, som vil huse Festspillene i Bergens gratisscene for tredje år på rad.  

– Vi er stolte av igjen kunne åpne Festallmenningen takket være støtte fra Grieg Foundation. Festallmenningen er en møteplass der alle har mulighet til å treffe andre, skape minner og oppleve musikk og kultur, og med gode værutsikter håper vi på en skikkelig folkefest i år! Grieg Foundations gave betyr at vi sammen kan skape opplevelser for hele Bergen, og vi er glade for tilliten de har gitt oss, sier festspilldirektør Lars Petter Hagen.  

På årets gratisprogram finner du hele 27 ulike programposter spredd utover elleve dager.

Foto: Thor Brødreskift

Nytt og gammelt på utescenen 

Sjøforsvarets musikkorps (SFMK) står bak den første konserten på gratisscenen i 2024. De følges av en rekke musikalske innslag fra elektronika til klassisk. 

Nasjonalskatter skal radbrekkes i BIT20 Ensembles fremføring av OleBullsHits. Festspillmusiker Ragnhild Hemsing har med seg jazzmusikerne Mathias Eick og Mats Eilertsen i et møte mellom sjangre. Kenneth Lien & Center of the Universe følger i samme ånd med seljefløyte og synth i en miks av folkemusikk og elektronika, og ingen ringere enn Fredrik Saroea skal spille utdrag fra sin mangslungne katalog.  

På det klassiske programmet finner du de tidligere Jiří Hlinka-elevene Christian Ihle Hadland og Håvard Gimse, som skal spille hver sin utekonsert 27. mai med toner fra Chopin og Sinding, Tveitt og Hurum.  

– Jeg har alltid vært veldig glad i å spille på utescener. Ingenting er som å spille med himmelen over seg, det er noe helt annet enn å sitte inne i en konsertsal, sier Christian Ihle Hadland, noe Gimse kan si seg enig i:  

– Det er alltid spesielt å spille ute.  

To helt ferske ensembler fra Griegakademiet skal også prøve seg på samme scene. En av dem er ny oppstartede 7fjell Brass.  

– Vi skal spille variert musikk – alle sanger – som viser frem samtlige av instrumentene i ensemblet. Det gjør at det er gøy for oss å spille, og vi håper det smitter minst like mye over på publikum, skriver Jonathan Grech, som spiller tuba i ensemblet. Fargespill 20 år - Festallmenningen

En feiring av Bergen 

I fjor trakk gratisprogrammet 25 000 besøk i alle aldre.  

Fritidsorganisasjonen Femti71 tar over Festallmenningen torsdag 30. mai med et variert program som inkluderer både workshop, danseoppvisning og konsert. I workshoppen vil du få muligheten til å lære hvordan du kan redesigne egne klær med hjelp av den lokale kunstneren Marcus Soddano.  

Barn og unge vil lørdag 1. juni få mulighet til å prøve seg som sirkusartist. Cirkus Balance kommer fra Fyllingsdalen for å demonstrere ulike sirkusdisipliner, og skal gi kyndig veiledning til dem som har lyst til å forsøke selv.  

Lørdag 25. mai markerer Fargespill sin 20-årsdag med en skikkelig feiring av alt Bergen har å tilby. Få deg en matbit før feiringen med Godfrey Manoharan, fra Middag med Godfrey, som har med seg en gruppe hjemmekokker som skal servere smaksprøver fra kjøkkenet de har vokst opp med. Her er det garantert noe du ikke har smakt før.    

Sykkelvognene fra Sogno Dokken vil være plassert ved lekeplassen og installasjonene Titeretúog El Laberint er faste innslag gjennom hele perioden. I Titeretú inviteres publikum til å kontrollere en fem meter høy dukkehånd. Søsterprosjektet El Laberint har vært et populært innslag ved tidligere festspill – ta med deg en medhjelper eller to og naviger dere gjennom labyrinten sammen.   

Gjensyn med gamle favoritter 

Flere dansere vil bevege seg på bakkeplan foran publikum. Gandr byr på en kombinasjon av samtidsdans og gamle norske tradisjoner, danserne i Linearity trenger din assistanse for å bygge rette linjer med gaffateip, mens KNØ har med seg tre store lerretsmalerier.  

Både dans og sang er på programmet på De unges festspilldag der de yngste festspillstjernene inntar scenen.  

I tillegg blir det gledelige gjensyn med Søndagsbrunsj, Bergen barnekorfestival, skaperglede med VilVite, og ikke minst Syng med-konseptet som ble lansert på Festallmenningen i fjor og der over tusen mennesker smeltet sammen til et kjempekor.  

Festallmenningen er muliggjort av Grieg Foundation, og alle arrangementene er gratis og åpne for alle.  

På Festallmenningen

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?