Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har pr�vd � tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Hopp til hovedinnhold
22. mai - 5. juni 2024

Mikrokonserter i gave

Art Gift ble en braksuksess i Finland og Island. Nå kommer kunstprosjektet til Festspillene i Bergen.

Art Gift gjorde at man kunne oppleve live musikk under Helsinki Festival. Foto: Saara Autere
Art Gift gjorde at man kunne oppleve live musikk under Helsinki Festival. Foto: Saara Autere

Da koronapandemien kom, førte det med seg store omveltninger i kulturlivet over hele verden. Det ble krav om smittevern, sosial distansering og det som kanskje var aller verst for dem som lever av å samle folk: forbud mot publikumsarrangement.

Situasjonen førte også til en bølge av kreative løsninger, slik at folk fortsatt kunne få oppleve kultur. Festspillene i Bergen kom i løpet av kort tid med et helt nytt digitalt program, som til slutt fikk over en million påbegynte strømminger.

En av de artigste nyskapingene kom på Helsinki-festivalen, der kunstprosjektet Art Gift ble en kjempesuksess. Konseptet går ut på at du, via en nettside, bestiller en liveopptreden til en du er glad i. Gaven består av en fem minutters opptreden av en artist som møter opp til avtalt tid og sted.

Hvem artisten er og hva som skal fremføres, forblir en overraskelse frem til overrekkelsen. Det eneste du trenger å velge, er tid og et egnet sted utendørs hvor det er mulig å holde god avstand. På bare noen dager ble det bestilt 300 kunstgaver under festivalen i Helsinki.

– Vi så videoene av den italienske tenoren som sang på balkongen sin under den første nedstengingen. Da tenkte vi på hvordan vi kunne gjøre dette om til et «system» som bringer glede til folk i hele byen på en trygg måte, forteller kunstnerisk leder på Helsinki Festival, Marko Ahtisaari.

Helsinki-festivalen utviklet prosjektet med et ønske om at det skulle spre seg til andre byer og festivaler. Derfor er nettsiden som brukes til å bestille gavene laget med åpen kildekode.

På den måten kan festivaler verden rundt tilpasse appen lokalt. I tillegg til suksessen i Helsinki, var Art Gift også svært populær på Reykjavik Arts Festival. I Reykjavik var 90 prosent av gavene bestilt innen femten minutter etter at nettsiden åpnet opp for bestillinger.

Marko Ahtisaari tror det er spesielt to grunner til at prosjektet er blitt tatt så godt imot.

– For det første er en gave et stort menneskelig universalgode. Både artistene og mottakerne elsket opplevelsen med kunstgaver. For det andre gjør konseptet og den åpne kildekoden det veldig enkelt og raskt for en festival å implementere prosjektet. Vi er glade for at flere ressurser på den måten kan gå direkte til artistene, sier Ahtisaari.

Nå blir Art Gift også en del av Festspillene i Bergen 2021, og publikum kan bestille mikroopptredener til passende steder i festspillbyen.

Festspilldirektør Anders Beyer er glad for å få prosjektet til Bergen, og er sikker på at det vil bli en suksess, slik det ble i Finland og Island.

– Det fine med Art Gift er at publikum får seg en koronavennlig kulturopplevelse, samtidig som de kan gi en gave til en de er glad i. En slik gavekonsert blir et lyspunkt i en pandemipreget hverdag, sier han.

Samtale

Koblet til chatbot
Hei! Ingen festspillansatte er tilgjengelige, men kanskje jeg kan hjelpe?
Hei! Jeg er Festspillenes chatbot. Hva kan jeg hjelpe deg med?

Hei! Kan vi hjelpe deg med noe?

Takk for praten!