– Da jeg var liten visste jeg ikke hva hvitløk var. Nå er alle glade for at den norske silden har fått selskap av andre og spennende smaker. Den berikelsen bør vi huske på i møtet med andre kulturer, mener kunstnerisk leder av Fargespill, Ole Hamre.
Sammen med barn og unge fra over 30 ulike nasjonaliteter, proffe kunstnere og kokker, samt kjente samfunnsdebattanter, ønsker han deg hjertelig velkommen til Fargefest!
– Vi vil gi publikum en total sanseopplevelse av verden. I tillegg til en eksplosiv og rørende fargespillforestilling, ønsket vi å fylle foajéen med forskjellige lukter, visuelle uttrykk og musikk, samt at vi etterpå inviterer til en spennende samtale, forteller Hamre.
Under mottoet «Hva vi elsker!», har åtte miljøer fra ulike deler av verden funnet frem til noe de er mest stolte over i sin kultur. I foajeen deltar en tamilsk gruppe, samt miljøer fra Etiopia, Myanmar, Filipinene, Kenya, Nepal og Chile. Nybakt brød i alle slags utgaver deles ut og kokker fra Terminus har fått i oppgave å komponere en liten rett, sammensatt av smaker som man kanskje i utgangspunktet ikke trodde passet sammen, men som harmonerer likevel.
– Det er jo nettopp dette vi viser i Fargespill. Mangfoldighetens muligheter.
Fargespill ble etablert i 2004 i forbindelse med Festspillene, og har siden blitt en stor suksess som et helårsprosjekt. Konseptet har også spredd seg til andre norske byer og har vakt oppmerksomhet i utlandet. I dag hører du også gjesteartister fra Trondheim og Stavanger.
– Årene med Fargespill har betydd veldig mye for meg og jeg har lært enormt om formidlingskraft. Her er det de medvirkende som er mine læremestre. Selv om mange av barna har mistet mye og blitt frarøvet tryggheten i tilværelsen, så kommer de ikke tomhendte. Alle bringer med seg skjulte skatter som vi sammen får til å skinne. Det er stort å se hvordan de erobrer scenerommet og treffer publikum rett i hjertet, sier Hamre.
Å møtes på tvers av forskjeller er ikke nødvendigvis lett. Det er også duket for utfordringer, men slike møter er en betingelse for at vi skal utvikle oss, mener Hamre.
– Kulturmøter utløser alltid mye energi, og for at det skal virke berikende, må vi lære oss å alltid være på leting etter det beste i andre og det beste i oss selv.