Festspillåpning med hyllest til mangfoldet

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Festspillåpning Med Hyllest Til Mangfoldet
25. mai 2017

Festspillene i Bergen åpnet på Torgallmenningen onsdag, med rundt 4500 publikummere, Bergen Filharmoniske Orkester og en personlig festspilltale av H.M. Dronning Sonja.

Det overordnede temaet for årets festspill er identitet, noe som ble gjenspeilet i de personlige talene til både H.M. Dronning Sonja og bergensordfører Marte Mjøs Persen under åpningen.

– Vår livslange oppgave som menneske, er å bli det beste av oss selv. Det som betyr noe, er at vi prøver å handle etter det vi tror er rett og riktig. At vi tør å stå ved den vi er. Ellers vil vi vakle gjennom alt vi møter i livet, sa Dronningen i sin tale.

Ordfører Marte Mjøs Persen valgte å avslutte sin tale på denne måten:

– Vi er folk, med de mest finstemte identiteter, som vi kan bruke all verdens tid på å finpusse. Samtidig er vi mennesker som puster og har hjerteslag. Og det deilige med Festspillene, er at dere åpner dette rommet, der vi kan kjenne vår egen identitet puste. Der vi også kan være bare mennesker, sammen. Som om det er bare, bare. 

Alan Lucien Øyen sto for regien av åpningsseremonien. Han hadde valgt gjennomgående bruk av humor og selvironi på vegne av festspilldirektør Anders Beyer, med henvisning til en mediedebatt i fjor høst – nettopp om Festspillenes identitet. Konferansierene Andrew Wale og Suzie Davis loset publikum gjennom innslag av musikk, dans og poesi.  Wales engelske omdiktning av Utsigter fra Ulriken, Bergensiana Rewritten, ble fremført til musikk av Knut Waage, mens originalversjonen, kalt «Nystemten» på folkemunne i Bergen, ble sunget etterpå.

Den canadiske komponisten og artisten Rufus Wainwright fremførte sin tolkning av en Shakespeare-sonette sammen med Bergen Filharmoniske Orkester. Wainwright har også skrevet musikken til Festspillenes åpningsforestilling Shakespeares sonetter, regissert av Robert Wilson.

Ett av publikums favorittinnslag under åpningsseremonien var danserne fra forestillingen Patina – å eldes med dans, fremført av 26 kvinner mellom 64 og 84 år og regissert av Arne Fagerholt. Mange av danserne sto på scenen for aller første gang, og så ut til å trives svært godt med det.

– Festspillene ønsker å inkludere, inspirere og utfordre. Vi ønsker å bringe kulturopplevelser til mennesker med ulik alder og bakgrunn og på den måten gi enda flere muligheten til å oppleve kunstens oppbyggende kraft, sier Anders Beyer, som i dag gikk inn i sitt femte festspill som direktør.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?