Festspillene 2011: Inviterer til fengselsopphold

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Festspillene 2011: Inviterer Til Fengselsopphold
15. desember 2010

Under Festspillene neste år inviteres publikum til å tilbringe en natt i gamle Bergen kretsfengsel. Bygningen har stått tom i tjue år. – Fengselet og historiene i veggene skaper en helt spesiell ramme for kunstopplevelser, mener festspilldirektør Per Boye Hansen.

Imagexdp0u.Png

Festspillene har bedt multikunstneren Kurt Johannessen om være kurator for prosjektet, og overnattingsgjestene vil få en serie med opplevelser i løpet av et 12-timers langt opphold. En rekke kunstnere og Kunsthøgskolen i Bergen bidrar i programmet, og publikum vil komme tett på dem og hverandre. 

Rom for fordypning– Å tilbringe en natt fengsel, frivillig, gir god anledning til fordypning. Festspillene utfordrer publikum til å tre ut av hverdagen og oppleve både musikk, installasjoner og performance innenfor murene, sier festspilldirektøren, som mener Johannessen med sitt poetiske, minimalistiske og ofte humoristiske formspråk er rette mann til kuratorjobben.

Ideen om å ta i bruk det gamle fengselet som ble bygget i 1867 og var i bruk inntil 1990, ble utviklet i et møte med byråd for kultur i Bergen kommune, Harald Victor Hove. Fengselet er fredet og det har lenge vært diskutert hva bygningen bør brukes til. Hove mener at det er naturlig å fylle det med kunst og kultur.

Viser muligheter– Med dette festspillprosjektet får vi større innsikt i hvilke muligheter som ligger i bygget. Kanskje det også blir et innspill til debatten om hva huset skal brukes til på lengre sikt? For oss er det flott at Festspillene vil ta i bruk nye arenaer som denne. Terskelen for å oppleve festivalen skal være lav, men den kunstneriske kvaliteten høy, sier Hove.

Kommunen har gjennomført branntekniske og andre sikkerhetsmessige analyser, og skal stå for en skikkelig rengjøring av bygget.

Beholde atmosfæren– Det skal være sikkert og rent her, men vi vil beholde den helt spesielle atmosfæren. Sporene av det som har skjedd her ønsker vi ikke å viske ut, sier Boye Hansen, og legger til at det er utfordrende å lage et kunstnerisk program tilpasset denne arenaen.

 – Kunsten skal “ikke kose med” historien. Vi skal tilby kunstopplevelser og ikke vise til det som har foregått i huset tidligere. Her taler bygget for seg selv, mener han.

Fengselet har plass til 80 mennesker, og publikum kan velge mellom å sove alene, på to- eller på firemannscelle. Under oppholdet blir det servert kveldsmat og frokost.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?