Till Till Tove ble kjent med festspillsjefen over et glass slangeblod i Shanghai.
– Jeg var litt skeptisk, men noen sjanser må man ta, sier Margit Myhr (19) og ler litt.
Restauranten i Shanghai hadde mer enn indrefilet og spaghetti på menyen. Det var både slangekjøtt og -blod, og levende ingredienser i et eget akvarium som man kunne plukke seg middag fra med skrekkblandet fryd. Og her ble altså folkemusikkgruppen Till Till Tove ordentlig kjent med direktøren for Festspillene i Bergen.
– Det restaurantbesøket er definitivt det jeg husker best fra hele turen. Slangeblodet var blandet med alkohol og smakte ganske sterkt, som en drink, sier Margit.
Shanghaiet i Shanghai. Nye matopplevelser til tross: Turen til Shanghai handlet aller mest om musikk. I regi av Etnisk musikklubb reiste Margit til en festival i Shanghai sammen med Olav Luksengård Mjelva og Anders Hall, som utgjør resten av Till Till Tove. Meningen var å vise seg frem internasjonalt, men Till Till Tove, som spiller folkemusikk fra Hallingdal, endte altså opp med spillejobb under Festspillene i Bergen.
– Litt artig at vi ble fanget opp av Bergen i Shanghai, mener Margit.
Til Troldsalen kommer Till Till Tove kjørende nesten direkte fra Den norske folkemusikkveka i Ål, der de holder både åpningskonsert og kirkekonsert. I Bergen blir de også å treffe på Torgallmenningen.
– Det blir trivelig, Bergen er en fin by!
Folkemusikere er trivelige folk. Margit både kveder, spiller langeleik og hardingfele, og var kun et kvart år da hun deltok på sin første Landskappleik. Med foreldre som både spiller og danser og synger og puster og lever folkemusikk, måtte det bli sånn.
– Landskappleiken er sommerens høydepunkt, det er veldig viktig å være der. Jeg kunne aldri tatt meg ferie eller gjort noe annet i den perioden, sier Margit, som i år skal reise på sin 20. landskappleik. Hun har tidligere konkurrert i både kveding, fele, par- og lagdans.
– Man får så gode venner i folkemusikkmiljøet. Miljøet er åpent og uten aldersgrenser. Det er rart å si det, men de fleste som driver med folkemusikk er trivelige folk!
Nytt og gammelt. Under festspillkonserten blir det ulike viser og noe solo fra alle tre medlemmene i gruppen, og om sangene er gamle, så kommer de i ny forpakning. Bratsj er for eksempel ikke så vanlig å bruke i tradisjonell folkemusikk fra Hallingdal.
– Jeg liker at folkemusikken utvikler seg såpass mangfoldig, der noen holder på det gamle, opprinnelige, mens andre kan prøve ut nye arrangementer, sier Margit.
Till Till Tove er den første konserten i Ung plattform-serien i Troldsalen, der det blir konserter hver dag torsdag–søndag i festspillperioden.