Tradisjonelle sirkuskunster møter rollerblades, sykkel og street dance når Cirque Éloize står på scenen.
Jeannot Painchaud, kunstnerisk leder og grunnlegger av Cirque Éloize, dro ned på gateplan da han skulle regissere for sitt eget kompani igjen.
–Jeg er veldig inspirert av street dance-kulturen. Den inneholder så mange sjangre. Det imponerende i denne verdenen er hvordan alle både har en tydelig gruppetilhørighet og en personlig stil, sa han da showet besøkte Singapore.
Forestillingen utforsker tema som identitet og individualitet, og er blitt beskrevet som «West Side Story goes hip hop circus». I iD har regissøren plassert street-dansere på scenen sammen med artister innen mer tradisjonelle sirkusdisipliner som sjonglering, slangemennesker, trampoline og luftakrobatikk. Til et soundtrack med rock, hiphop og elektronika, utfolder femten utøvere seg i et futuristisk, pulserende bylandskap skapt av videoprojeksjoner.
– Alle bildene du ser, er originaltegninger, og det skaper en tegneserieeffekt. Du sitter igjen med et inntrykk av noe halvt virkelig, halvt fantasi. Utfordrende og moro på én gang, har regissøren uttalt.
Painchaud grunnla Cirque Éloize i 1993, og ville at iD skulle ta ham tilbake til tiden da han selv var sirkusartist:
– Vi hadde en sånn voldsom energi. Vi ville forandre verden og uttrykke oss kunstnerisk på samme tid. Med iD ønsket jeg å skape en morsom og leken forestilling med samme type energi.
iD har nå gjort stor suksess i en rekke land, og skal man tro anmelderne, har regissøren oppnådd sitt mål. «Ta energien fra en liten atomeksplosjon og holdningen til en ilter tenåring, og du har iD», skrev The Guardian da kompaniet gjestet Londons West End.
Cirque Éloize har opptrådt i mer enn 40 land, og også bergenspublikummet ble begeistret for den kanadiske sirkustruppen da de besøkte Festspillene i 2013 med Cirkopolis.