Fiolinist Miriam Helms Ålien Og Pianist Christian Ihle Hadland Under Innspillingen Av Konsert I Håkonshallen. Foto: Thor Brødreskift

Publikum strømmer til Festspillene i Bergen

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Publikum Strømmer Til Festspillene I Bergen
03. juni 2020

På siste festivaldag har Festspillene i Bergen registrert nærmere 450 000 strømminger i 116 land.

– Nå er vi slitne, takknemlige og mest av alt utrolig glade for å ha gjennomført et ganske annerledes festspill, sier direktør Anders Beyer.

Årets festspill vises gratis på internett, og er spilt inn uten publikum i salen grunnet smittevern. På siste festivaldag er det registrert 448 800 påbegynte strømminger fra 116 land.

– Festspillenes formål er organisere kunstneriske arrangementer på høyt nasjonalt og internasjonalt nivå, og det har vi gjort også i unntaksåret 2020. At vi har nådd bredt ut internasjonalt er svært gledelig. Samtidig vet vi godt at strømmetall ikke er det samme som publikumstall eller antall solgte billetter, like lite som å se en konsert via en skjerm er det samme som å oppleve den i salen, sier festspilldirektøren.

Onsdag 3. juni sendes Avslutningskonserten m/Oslo-Filharmonien og Leif Ove Andsnes – spilt inn i Oslo. Pianisten er sentral i flere av årets konserter, inkludert åpningskonserten fra Grieghallen. Sammen med konsertene til Einar Selvik og Bergen Filharmoniske Orkester, Edvard Grieg Kor & Víkingur Ólafsson er åpningskonserten et av de tre mest sette arrangementene hittil.

Rundt 230 artister har bidratt til årets festspill, og tilbakemeldingene fra anmeldere og publikum har vært gode.

– Det å kunne sende festspill rett hjem i stuene til folk, har også sine fordeler. Vi har fått mange takknemlige tilbakemeldinger fra mennesker som av ulike årsaker ikke kan besøke oss til vanlig, og nå begeistret benker seg foran skjermen når vi kommer til dem i stedet, sier Beyer.

Festspilldirektøren er takknemlig overfor artister og partnere som har snudd seg rundt i en utfordrende situasjon, og setter stor pris på at kommersielle, private og offentlige støttespillere velger å stå ved avtaler om økonomiske bidrag. Festspillenes kommersielle hovedpartnere DNB, Equinor og BT har alle tre fortsatt avtalene også i år.

– Alt dette demonstrerer hva som er mulig å få til når vi jobber sammen. Jeg er ydmyk og glad over at våre støttespillere raskt så verdien i et annerledes festspill, og uten deres vedvarende støtte ville resultatet ha blitt noe ganske annet, sier Beyer.

Arrangementene er vist live eller i opptak via Festspillene hjemmesider og sosiale medier i perioden 20. mai–3. juni, og noen ble også sendt via NRK2, bt.no og andre kanaler. De fleste arrangementene er tilgjengelig på fib.no til november.

– Jeg håper folk vil benytte anledningen, for et slikt gratistilbud er nok et engangstilfelle, sier Beyer.

De foreløpige tallene er basert på antall startede strømminger på hjemmesiden, sosiale medier og bt.no. Tall fra Vimeo viser at 49 % befinner seg i Norge, og 51 % utenfor landet. USA, Tyskland og Storbritannia er enkeltlandene med flest strømminger. I tillegg rapporterer NRK om seertall på 126 000 for årets sendinger fra Festspillene.

Det opprinnelige programmet for Festspillene i Bergen måtte avlyses i april på grunn av korona-tiltakene. I mai kunne festspilldirektøren lansere et nytt og nesten heldigitalt program med til sammen 60 ulike programposter. Det reviderte programmet består av nye arrangement spilt inn i Bergens berømte arenaer, gjensyn med produksjoner fra de to siste årene og uteprogram som tok smittevern på alvor, både faglig og kunstnerisk. Det nye programmet gav også Festspillene mulighet til å reengasjere mange aktører med kontrakter som ble terminert tidligere i år.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?