- Samarbeidet med El Sistema setter spor

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • - Samarbeidet Med El Sistema Setter Spor
08. juni 2011

Konserten med det store ungdomsorkesteret fra El Sistema var et desidert høydepunkt for festspilldirektør Per Boye Hansen.  Samarbeidet med det unike musikkmiljøet i Venezuela styrkes ytterligere neste år.   

Image2ifyn.Png

- Sammen med maestro José Antonio Abreu skal vi danne et stort orkester bestående av unge talenter fra Venezuela og Norge. Målet er å samle et festivalorkester som i tillegg til å spille to konserter under Festspillene 2012, også kan dra på en miniturné i Europa, samt holde konserter i Caracas. I tillegg kan det bli samarbeid både innenfor brazz, kor og folkemusikk, fortalte Per Boye Hansen under oppsummeringen av årets festspill.

Med over 150 arrangement under årets festival har det vært mange flotte opplevelser, påpekte han. Det kunstneriske programmet har i all hovedsak fått veldig god respons fra publikum og presse.

Et stort løftBesøket av de over 200 musikerne fra Venezuela ble et gledelig tilskudd til festspillprogrammet. Dette gikk i boks bare noen uker før Festspillene 2011 åpnet, og har representert et stort løft for festspilladministrasjonen. Boye Hansen påpekte at dette prosjektet er et eksempel på hva Festspillene skal stå for.

- Vi skal kunne realisere prosjekter i kulturlivet som man ikke har anledning til ellers. Festspillene skal sette spor både hos publikum og i kulturlivet for øvrig, sa han, og viste til at El Sistema inspirerer i måten de har lykkes med å kombinere bredde og elite, alvor og humor.

I Venezuela er omlag 400.000 barn og unge involvert i musikkopplæringsprogrammet og de har samtidig maktet å få flere orkestre og dirigenter i verdensklassen.  

Liten nedgangUnder oppsummeringen kommenterte også Per Boye Hansen publikumsutviklingen. Tallene for Festspillene 2011 er ikke helt klare, men alt i alt har rundt 50.000 besøkt Festspillenes arrangement innendørs, samt utekonsert og åpningsseremoni.  Det er en liten nedgang fra rekordåret 2010 (56.829), men betydelig høyere enn i 2008 og 2009, hvor tallet var i underkant av 40.000. Ser man på antall solgte billetter i år, er dette også på nivå med 2008 og 2009, mens det ser ut til å ligge ca. 10 prosent lavere enn i fjor. Inntektsbildet er imidlertid nesten likt.  

- I tillegg til dette kommer selvsagt resten av vårt uteprogram, som til tross for elendig vær, har blitt avviklet etter planen bortsett fra to konserter da det regnet og blåste som verst, fortalte festspilldirektøren.

Nytt publikum?Festspillene hadde i år flere prosjekt som trakk nye publikumsgrupper, blant annet var det flere arabisk talende på konserten med Kamel El Harrachi. Festspilldirektøren viste også til at det for eksempel var mange unge folk som lot seg fengsle gjennom Kurt Johannesens performancehelger i Bergen kretsfengsel. 

- I fjor hadde vi 18 prosent førstegangsbesøkende på Festspillene, og jeg vil anta at vi ligger nokså likt i år. Når totalantallet ikke øker, kan det bety at publikumsutskiftingen på Festspillene er større enn tidligere. Det blir spennende å følge denne utviklingen, mente han.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?