Skarpladd og morsomt om kulturkrasj

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Skarpladd Og Morsomt Om Kulturkrasj
11. april 2013

Ondt blod skapte sensasjon på tyske og danske teaterscener. Nå tar Betty Nansen Teatret det omdiskuterte og kritikerroste stykket med seg til Festspillene.

– Ondt blod viser hvordan teater kan være en aktuell, politisk kunstform. Det er spennende, det er fullt av lattervekkende scener og det tar opp viktige spørsmål om kulturforskjeller, verdier og betydningen av integrering, sier Henrik Hartmann, direktør for Betty Nansen Teatret.

Ondt blod er et provoserende og politisk ukorrekt drama, der mistilpassede elever med innvandrerbakgrunn blir tatt som gisler i lærerens forsøk på et demokratisk frigjøringsprosjekt.

Vi er i en skoleklasse der stemningen er på kokepunktet. Timen i europeisk kultur er i ferd med å bryte sammen, og de sju elevene og deres lærer, Sonja, er på farlig kollisjonskurs. Elevene viser hverken interesse eller respekt for lærerens undervisning. Plutselig faller en pistol ut av en av elevenes veske. Sonja får tak i den og starter en skarpladd leksjon i vestlige frihetsidealer.

Stykket er skrevet av dramatikere som selv har innvandrerbakgrunn. Henrik Hartmann mener det er på tide å få disse stemmene inn på teaterscenen.

– Ondt blod er et viktig steg på veien mot et mer interkulturelt teater. Teatret er tradisjonelt et elitistisk medium, som først nå viser en større interesse for kunstnere med innvandrerbakgrunn. I dette henger teatret langt etter film og populærkultur, sier Hartmann.

Oppsetningen av Ondt blod er utviklet av C:NTACT, en selvstendig del av Betty Nansen Teatret som utvikler kunstneriske prosjekter for unge med ulik sosial og kulturell bakgrunn. De fleste som spiller elevenes roller i Ondt blod kommer herfra, mens læreren Sonja spilles av Anette Støvelbæk, kjent fra en rekke danske filmer og tv-serier.

C:NTACT startet opp i 2004 med fokus på scenekunst, men involverer nå også film, radio og web-produksjoner. Her jobber unge mennesker sammen med profesjonelle teaterfolk, som lærer deltakerne å formidle sine tanker i en kunstnerisk sammenheng

– Målet er å la unge amatører iscenesette sine personlige historier. C:NTACT skal lage kunst for unge, med dem og om dem, sier Henrik Hartmann.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?