– Årets festspill i Bergen kan oppleves fra salen, utendørs og hvor du måtte være, sier festspilldirektør Anders Beyer.
De 69. Festspillene i Bergen består av 76 ulike arrangement med stort og smått, og hele 30 av disse vil også bli filmet og gjort tilgjengelig digitalt.
– Vi har hatt noen utfordrende måneder, med stor usikkerhet og mange endringer. Nå nærmer åpningsdagen seg med stormskritt, og vi kan endelig presentere et stort og variert program på Bergens mange vakre scener, sier festspilldirektør Anders Beyer, som i høst fikk forlenget sitt åremål til 2026.
Maks 100 billetter per arrangement blir gjort tilgjengelig, i henhold til gjeldende regler. Selv om flere publikummere skulle bli tillatt før Festspillene starter 26. mai, er publikumskapasiteten drastisk redusert.
– Det har vært viktig for oss å ha et bredt tilbud også digitalt. Vi lærte mye av fjoråret, da vi måtte sette sammen et nytt og digitalt festspillprogram på noen hektiske uker. I år bygger vi videre på den kunnskapen, og tilbyr festspillopplevelser også til dem som ikke kan komme til Bergen eller får plass i salen, sier festspilldirektøren.
Årets festspill åpner med urpremieren på The American Moth, en multimedieforestilling av winter guests og Alan Lucien Øyen med blant andre Liv Ullmann på scenen i Grieghallen. 15 dager senere er det klart for avslutningskonserten, som består av Arne Nordheims Stormen i en ny, filmatisk innpakning av videokunstner Sarah Derendinger. Bergen Filharmoniske Orkester står for musikken sammen med dirigent Edward Gardner og solistene Mari Eriksmoen og Johannes Weisser. Det øvrige festspillprogrammet består blant annet av klassiske konserter og musikk innen en rekke sjangre, teaterforestillingene Erasmus Montanus og Hull & Sønn, dans, ordskifter og arrangement for hele familien.
En del arrangement er blitt avlyst eller flyttet til senere år, inkludert et bestillingsverk fra den amerikanske artisten Taylor Mac, en urfremføring fra festspillkomponist Missy Mazzoli og en konsert med Wienerfilharmonikerne. De fleste av årets artister er norske, men det finnes også internasjonale innslag.
– Jeg er svært glad for at de medvirkende i åpningsforestillingen The American Moth har fått innreisetillatelse, sier Beyer, som selv har måttet lede Festspillene fra Danmark i månedsvis.
Temaet for årets festspill er «This is America?», og ble bestemt for flere år siden.
– Med alle de dramatiske hendelsene i USA i løpet av det siste året, er det kanskje det mest aktuelle, men også mest umulige temaet vi kunne ha valgt oss. Konserter og forestillinger med en mengde amerikanske kunstnere er utsatt, men vi har fortsatt med oss fantastiske Missy Mazzoli fra Brooklyn og temaet går igjen i repertoaret på mange konserter og årets spennende ordskifteprogram, sier Beyer.